Държавата обещава нов договор с „Газпром“ до 15 ноември

17 октомври 2012 в 15:43 1673 1

МИЕТ. Снимка: БГНЕС
МИЕТ. Снимка: БГНЕС

Новият договор за доставка на природен газ ще бъде подписан до средата на следващия месец. Това стана ясно днес на заседание на парламентарната Комисията по икономиката, енергетика и туризъм.

Именно 15 ноември е крайният срок, поставен от президента на Русия Владимир Путин, в който договорът трябва да бъде подписан заедно с обвързаното с него инвестиционно решение за българския участък на газопровода „Южен поток“.

„В момента колегите преговарят и според плана до 15 ноември 2012 г. ще има подписан договор на "Булгаргаз" с "Газпром"“, каза днес ресорният зам.-министър на икономиката Евгения Харитонова. Тя обаче не даде никакви нови подробности около подготвяния договор и за детайлите около него, като например за какъв период от време ще важи той и на какви цени ще бъде доставян газът. Тя не отговори и дали ще отпаднат посредниците по доставка на руския газ у нас като немската Wintershall и българо-руската "Овергаз инк.".

Преди дни премиерът Бойко Борисов заплаши, че няма да участва в окончателните преговори и подписването за „Южен поток“, ако лично Путин не присъства на насроченото за 9 ноември подписване по газопровода. Според него на руския президент му остава само да подпише договора. Досега не е ясно, дали руският държавен глава наистина е обещал да направи официално посещение в София, като в Министерския съвет (МС) и МВнР все още не знаят, дали визитата ще се състои.

Днес в енергийната комисия бе обсъдена и темата за готовността на топлофикациите за новия отоплителен сезон. Председателят на комисията Мартин Димитров попита зам.-министъра дали страната ще има надеждно топлоснабдяване през идния отоплителен сезон.„Дружествата имат договор за доставка на газ до 2012 година, но нямат договор и за 2013 година, трябва да бъде обсъдено дали има рискове от това“, категоричен бе Димитров.

Думите на "синия" депутат съвпадат с притесненията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), където миналия месец представителите на "Булгаргаз" признаха, че в газохранилището в Чирен липсва достатъчно газ. Единственото решение е подписване на нов договор с руския монополист, като липсата на съществен собствен добив и запаси на синьо гориво само поставят българската страна в по-слаба позиция в преговорите.

Мартин Димитров съобщи още, че на планираното за другия вторник извънредно заседание на парламентарната комисия за представяне и обсъждане на законопроекта за ДДС, ще има отделно „обсъждане за това, дали да се развива ядрената енергетика в България“.

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews