Държавата продава пощенски имот в София на Фуат Гювен

15 октомври 2013 в 18:46 7959 7

Фуат Гювен
Фуат Гювен

„Български пощи” ще продаде чрез пряко договаряне имот в София на собственика на сградата – фирма „Фортера“. Това решение ще гласува утре кабинетът на редовното си заседание, по предложение на транспортния министър Данаил Папазов, съобщи правителствената пресслужба.

Имотът на пощите е 195 кв. м. и е с отпаднала необходимост за дружеството, така че в момента генерира само разходи, се казва в прессъобщението. Цената обаче не се споменава.

„Фортера“ е еднолична собственост на популярния бизнесмен Фуат Гювен, сочат данните на фирмения регистър „Дакси“.

Фуат Гювен, който официално е турски гражданин, е родом от Момчилград и е един от най-богатите хора в Източните Родопи. Бизнесменът, който е близък до ДПС, е собственик на безмитни бензиностанции на турско-българската граница, на множество хотели в България, на завода „Елкабел“ в Бургас и мн. др. Преди месец комисията по досиетата обяви, че бизнесменът е сред бившите агенти на Държавна сигурност.

Агентурното име на Фуат Хюсниев Османов (както е истинското име на Гювен) е било агент Ахил, вербуван е през 1975 г. и е бил агент до 1978 г. През 1990 г. е направено предложение за унищожаване на личното му досие, както и на работното, обяви комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки