Държвата закрепя пощите с малка част от милионите, които им дължи

Мая Младенова 24 септември 2013 в 18:42 1309 0

Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС
Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

Намерили сме резерви от 6,5 милиона лева за решаване на проблема в „Български пощи”. Това обяви министърът на транспорта Данаил Папазов. „Заварихме „Български пощи” на 11 милиона лева загуба миналата година, тази година то се движи в същите рамки. Основният проблем е заплащането на универсалната пощенска услуга, която в момента се компенсира за 2011 г.”, каза министърът.

Според Папазов, след освобождаването на пазара единствените задължени по закон да извършват такава обществената услуга са „Български пощи”. За 2012 г. тази компенсация се изчислява на около 22 милиона лева. В тазгодишния бюджет обаче са били заложени само 2 милиона лева. Тези средства вече бяха прехвърлени към пощите, но са крано недостатъчни за компенсиране на универсалната пощенска услуга.

До момента, по данни на синдикатите компенсациите за непечелившата в много селища "универсална пощенска услуга", които пощите имат да вземат от държавата, са около 35 млн. лева.

Утре на заседанието на кабинета ще бъде гласувано предложението за допълнителните 6.5 млн. лева. По думите на министъра, парите ще решат проблема на „Български пощи” до Нова година. 

Заедно с това се подготвя програма за оздравяване, в която са поканени да участват всички заинтересовани страни и синдикалните партньори, посочи Папазов. „От особена важност е в следващия бюджет да залегне реалната сума, която трябва да покрие универсалната пощенската услуга, която извършва „Български пощи” и тя според министерството е в рамките на 14 милиона лева за 2012 г. Ще искаме остатъкът от сумата до 22 милиона за 2011 г. да бъде разсрочен под форма за следващите 3 години и да бъде платен от държавния бюджет”, каза той.

Преди седмици синдикатите от КНСБ заявиха, че подготвят ефективна стачка заради план на министъра за „скрита приватизация“ на пощите. На среща между профсъюзната организация и Папазов в началото на септември министърът е заявил, че се обмисля в пощите да бъде поканен частен „стратегически партньор“ - компания от Австрия или Швейцария, съобщиха от КНСБ. Синдикатите видяха в изказването му опит дял от дейността на дружеството да се прхвърли в частни ръце. Самият Папазов отрече да има такива намерения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки