Депутатите приеха актуализацията на бюджета

23 юли 2013 в 19:50 1942 1

 Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Комисията по бюджет и финанси, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда и социалната политика към Народното събрание приеха на първо четене проектозакона за актуализация на бюджета.

След тричасова дискусия народните представители от трите парламентарни комисии приеха от своя страна да има оптимизация на Бюджет 2013 и проектозаконът да влезе за обсъждане в пленарна зала.

На заседанието за първи път дойдоха и представители на ГЕРБ, които изразиха своята категорична позиция, че актуализацията на бюджета е ненавременна и прибързана.

През цялото време на обсъжданията в зала „Изток” на Народното събрание се чуваха освирквания и скандирания „Оставка” на протестиращи граждани срещу актуализацията на бюджета.

Проектозаконът за промяна на бюджета за настоящата година беше приет вчера на извънредно заседание на Министерски съвет. Той предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг.

Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година.

В проектозакона не са предвидени нито увеличаване на минималната работна заплата, нито пък пари за коледни добавки на пенсионерите. Основно по-големите разходи ще бъдат насочени към социални мерки, както и за разплащане с бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови