Дянков превърнал двореца „Кричим“ в семейна вила

Вероника Шербанова 28 юли 2013 в 21:37 11534 23

Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков е използвал двореца „Кричим“ за семейна вила, показа разследване на TV7.

Дянков е направил ремонти на някогашната ловна хижа на цар Борис III по свой вкус за над 300 000 лева от бюджета. Ремонтиран е целият втори етаж, като е инсталирана и канализация. Променени са дограмата, пердетата, сменени са тапетите, закупени са нови абажури, а мебелите са претапицирани.

Бившият финансов министър почивал във вилата по два-три пъти всеки месец, като за удобството му се грижели 28 души, твърди кметът на Куртово Конаре Иван Пиринов.

Бившият министър често излизал със семейството си на разходка без никаква охрана. Той дори се спирал и разговарял с хората от селото, които срещали по пътя си.

Официално дворецът е управляван от Министерството на финансите от юли миналата година. Тогава Дянков увери, че през есента резиденцията ще бъде отворена за посетители, но това така и не се случи.

Дворецът „Кричим“ е построен от Цар Фердинанд като ловно стопанство. Синът му Борис го разширява и дворецът се превръща във вила на царското семейство. По комунистическо време той е национализиран и става резиденция на Тодор Живков. В „Кричим“ са настанявани най-важните чуждестранни гости като Юрий Гагарин, Индира Ганди, Йосиф Тито, Фидел кастро шейхът на Иран.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок предявиха претенции за собствеността на двореца. През юни миналата година Върховният касационен съд окончателно присъди „Кричим“ на държавата.

В началото на юни съдът допусна за разглеждане молбата на двамата за възобновяване на делото за собствеността на царската резиденция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews