"Егида" е затънала до гуша в дългове, не е ясно кой е виновен

Нели Чолашка 22 ноември 2012 в 17:15 2384 0

"Егида" е пред закриване.

Общинската охранителна фирма "Егида" е затънала в дългове и след правен анализ ще се решава дали ще се приватизира това дружество или ще стане общинско предприятие, реши днес Столичният общински съвет (СОС).

Решението беше взето на база доклад на съветничките от ГЕРБ Татяна Георгиева и Мита Георгиева, който констатира отдавна известен факт, че "Егида" работи на загуба въпреки, че стопанисваше подлезите и събираше наемите от магазините в тях, както и наемите от болбордовете до подлезите.

За последните 1.6 млн. лв. са загубите на дружеството за последните три години. В Същото време Столичната община е наляла 15 млн. лв. в дружеството.

"Егида" беше създадена 1998 г., когато кмет беше Стефан Софиянски. Тогава тя имаше монопол над охраната на общински обекти - сгради на кметството, училища и датски градини.

Фирмата започна да губи конкурсите за охрана на общински обекти, след като 2006 г. влезе в сила Законът за частната охранителна дейност, но продължи да стопанисва подлезите.

През лятото на 2010 г. от капитала на "Егида" бяха извадени подлезите в София.

Одит на общинското дружество от 2008 г. показа, че там са вършени безобразия, равностойни на разкритията за Вальо Топлото - скъпи командировки, купуване на стоки, които нямат нищо общо с дейността на фирмата, напомни Татяна Георгиева. Резултатите от тази проверка са дадени на прокуратурата, но все още се води следствие, казаха съветници от ГЕРБ в отговор на въпрос кой е виновен за тези безобразия.

Мита Георгиева (ГЕРБ), вносител на доклада за финансовото състояние на "Егида" обяви, че дружеството има в активите си 78 рекламни елемента и 10 магазина. 

По думите на председателя на СОС Елен Герджиков (ГЕРБ) площите, отдавани под наем от "Егида" за реклама, са извън схемата за разполагане на билбордове и са незаконни. Те щели да бъдат премахнати обаче, след като е готов правният анализ на дружеството.

Според шефът на бюджетната комисия Орлин Алексиев )ГЕРБ) в активите на "Егида" въобще няма билбордове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови