Епископ Пройков за избора на папа: Последната дума е на Бог

Борислава Бибиновска 12 март 2013 в 11:38 1716 1

Ватикана в очакване на новия папа. Снимка: БГНЕС
Ватикана в очакване на новия папа. Снимка: БГНЕС

Изборът на папа се прави от хора, но последната дума е на Бог.

Това каза пред OFFNews в коментар за избора на папа епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква.

Според него всички предположения кой от 115-те кардинали ще наследи папския престол са напразни, тъй като конклавът преминава при пълно обществено затъмнение, а само висшите духовници знаят какво точно са обсъждали при заседанията миналата седмица.

"Нищо няма да ни изненада. Всичко е възможно", добавя епископ Пройков.

Той коментира, че може да се запази тенденцията от последните десетилетия Римокатолическият галава да е чужденец. Българският духовник не изключва възможността новият папа дори да не е европеец. 

Епископ Пройков сподели, че новият папа трябва да съумее да следва заветите на евангелието и да  запази дисциплината в самата Църква, което е било и един от приоритети на  Йоан Павел II и Бенедикт XVI. Междувременно той е уверен, че  Римокатолическата църква ще съумее да преболедува скандалите, които я разтърсиха през последните години.

Според епископ Пройков може да се открие съвпадение между избора на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ) и избора на папа. По неговите думи и двете църкви отварят нова страница в своята история. 

Конклавът за избор на папа вече започна. 115-те висшите духовници се събраха днес в Сикстинската капела, за да определят най-достойния наследник на Бенедикт  XVI. Европа е представена с най-много кардинали - 60. От тях 11 са от Източна Европа: 4 от Полша, 1 от Чешката Република, 1 от Босна и Херцеговина, 1 от Унгария, 1 от Латвия, 1 от Литва, 1 от Хърватска и 1 от Словения. Американският континент е представен от 33-ма кардинали, Африка -11, Азия -10 и 1 от Океания, уточнява Радио "Ватикана". България не участва със свой представител на конклава, но във Ватикана е изпратена делегация с с 7-8 души, които да проследят избор на нов папа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки