ЕС ни глобява заради замразения ферибот Силистра-Кълъраш

Вероника Шербанова 10 август 2012 в 10:17 6642 0

Замразеният ферибот Силистра-Кълъраш може да ни донесе глоба от ЕС. Снимка: Булфото
Замразеният ферибот Силистра-Кълъраш може да ни донесе глоба от ЕС. Снимка: Булфото

Замразената фериботна линия Силистра-Кълъраш може да донесе глоби на България и Румъния от страна на Европейския съюз, съобщи БНТ.

Европейският съюз може да наложи глоба на България и Румъния, ако фериботът, свързващ Силистра с румънския град Кълъраш, не бъде пуснат скоро.

Вече трета година фериботната линия е замразена, защото концесионерите от двете страни не успяха да постигнат съгласие помежду си.

Това е причината през май румънското правителство да прекрати договора с българския концесионер.

Месец по-късно фериботният комплекс е предаден на Пристанищна инфраструктура с решение на Министерския съвет.

Опитите за преговори с румънските власти до момента не дават резултати.

Според областния управител на Силистра Николай Димов единственият вариант за разрешаване на ситуацията е фериботната линия да бъде обслужвана само от румънски концесионер, но само, ако тежкотоварните автомобили от Силистра за Северна Европа бъдат пренасочвани към ферибота.

„Ние нямаме правна възможност да ограничим тежкотоварния трафик от един километър и 200 метра, който преминава през уличната мрежа на град Силистра и стига до ГКПП, тъй като се касае за републиканска пътна мрежа“, обясни Димов.

По думите на Даниел Щефан от Окръжния съвет в Кълъраш пък трябва да се търсят най-изгодните от икономичекса гледна точка решения и да бъде намерен оператор и от двете страни.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови