Евгений Дайнов: ГЕРБ са като квартални безобразници

06 юни 2013 в 20:53 7424 43

Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов
Евгений Дайнов. Снимка: Сергей Антонов

Може ли такова нещо? Тези хора нямат ни стил, ни финес – изгубили документи, изчегъртали диска за подслушванията. Това коментира политологът Евгений Дайнов по повод унищожените документите за полетите на правителствения "Авиоотряд 28".

Това е пълно безобразие. Това е тяхното ниво – квартални безобразници. Просто нямам думи – пълно падение на всичко, каза Дайнов.

За ГЕРБ има два варианта – или правят ходове, без да мислят, както често им се случва, и не знаят от тук насетне какво вече искат да правят; или знаят какво правят, но това би било опасно. Защото ако плъзнат из страната да си наглеждат клиентелните схеми, могат да създадат двувластие, което е класическо предусловие за преврат и за дестабилизация. Да се надяваме, че те не знаят какво правят, както обикновено, заяви политологът.

Въпросът е има ли покрай тях някой достатъчно умен и неморален, за да им дава акъл да правят лоши неща, добави Дайнов.

Защото ако тръгнат да създават двувластие в страната – това изглежда по следния начин: например, пръсват се по селата и на местните органи на властта и подразделения на държавната власт казват: "Няма да изпълнявате това, което идва от София, ще изпълнявате това, което ние ви кажем, защото ние сме по-силните, ние сме силата", обясни политологът.

В условия на такова двувластие държавите много лесно влизат в предверието на преврати. Това е типична рецепта, измислена още от Ленин. Надявам се, че нямат толкова акъл, каза Дайнов.

Ще бъде много интересно дали България ще успее да устои на тази заплаха от двувластие. Толкова години бяха обяздвани държавните институции от групировки, от мутри, от различни от ГЕРБ, от тоя, от оня. Нямам представа доколко институциите биха устояли на натиска на едно истинско двувластие, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews