Фонд "Ин витро" преминава към здравната каса

Вероника Шербанова 04 декември 2012 в 19:15 4312 0

Бебета, родени с финансиране от фонд
Бебета, родени с финансиране от фонд "Ин витро". Снимка БГНЕС.

Фонд „Ин витро“ ще премине от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от януари 2013 г. Това може да забави ин витро процедурите, финансирани от държавата, сигнализираха пациентски организации.

Преминаването на фонда трябва да стане в началото на следващата година. В бюджета на касата вече са предвидени 15 млн. лева, уточниха от институцията.

В момента обаче от фонда не се издават заповеди за финансиране на ин витро процедури, коментираха пациентски организации.

От НЗОК пък увериха, че няма да има промяна на процедурата за кандидатстване за финансиране и работата на фонда ще продължи, както досега.

От касата предложиха лекарствата, необходими за ин витро процедурите, да се отпускат чрез аптеките в болниците, тъй като по този начин ще има по-добър механизъм за контрол. Договорите с клиниките ще бъдат подписани най-рано през януари, което също ще забави процедурите, смятат пациенти.

Все още не е сключен и Националният рамков договор между здравната каса и Българския лекарски съюз. Ако той не бъде подписан, продължава да бъде валиден рамковият договор от тази година.

В този случай ин витро процедурите ще останат към Министерството на здравеопазването и прехвърлянето към НЗОК ще бъде свързано с промяна на редица наредби, което може да забави ин витро процедурите, заплащани от държавата, твърдят още от пациентските организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews