Форумът на проекта УСПЕХ - непосилна задача за МОМН

Александра Маркарян 06 юни 2012 в 06:01 2676 1

Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС
Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС

Създаването на интернет форум за 15 000 потребители се оказа изключително трудна, може би дори непосилна, задача за екипа програмисти на Министерството на образованието, младежта и науката.

Това става ясно от отговори на МОМН до OFFNews, свързани с продължителното спиране (повече от 3 месеца) на интернет форума на проекта УСПЕХ.

Проектът, на стойност близо 100 млн. лева, е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и цели да осгури финансирането на извънкласни и извънучилищни дейности.

OFFNews попита кой е пряко отговорен за спирането на форума за цели 3 месеца и ето какво получи като отговор:

„На програмистите на сайта бе поставена задачата да създадат професионален форум, интегриран в системата, който да позволява обмяната на мнения между регистрираните над 15 хиляди участници с различен статус в изпълнението на проекта. До този момент програмистите не са в състояние да изпълнят заданието поради големия брой на изискваните потребители. Към момента нямаме информация някой от изпълняващите се проекти в страната да е реализирал професионален форум с подобен мащаб, но въпреки това нашите опити за реализирането на електронното задание продължават.“

В МОМН има дирекция „Информационни и комуникационни технологии“, в която работят 13 души, показва сайтът на министерството. Вероятно за изпълнението на проекта са ангажирани допълнително IT специалисти.

От друг отговор на МОМН до OFFNews става ясно, че всъщност форумът вече не е особено необходим за участниците в проекта.

„Форумът беше създаден, за да предостави възможност на участниците, родителите, заинтересовани страни и обществеността да обменят информация и впечатления при започването на проекта. Организацията и степента на изпълнение на проектните дейности вече са на такова ниво, че комуникацията се осъществява изключително координирано и своевременно чрез заетите в проекта лица на различните нива на управление - училище, Регионален инспекторат по образование, МОМН, Междинно звено, Управляващ орган. Форумът на проекта бе замислен като място за обмяна на опит и добри практики между ръководителите на извънкласните дейности“, пишат от МОМН.

Участниците във форума можеха да обсъждат и решават различни проблеми в реално време, включително получавайки отговори от експерти на МОМН, както и да уточняват неизяснени неща в процеса на работата си. Чрез него ръководството на УСПЕХ обаче търпеше и критики от учители и директори.

Няма яснота кога форумът ще заработи отново. На въпрос кога форумът ще бъде достъпен отговорът от МОМН е „В най-скоро време според възможностите на програмистите“.

Въпреки липсата му позицията на министерството е, че е осигурена „гъвкава и надеждна комуникация между участниците на различните нива в изпълнението на проекта“. Това ставало не чрез осъществяването на комуникация, възможна чрез форума, а чрез осигуряването на достъп до документи и кореспонденция по имейл.

На всички постъпили въпроси (писмено, по телефон, по факс, по електронна поща, фейсбук) се отговаря своевременно и изчерпателно, пишат още от МОМН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков