ГЕРБ се регистрираха за едната надница, отидоха на кафе

Елица Мартинова 07 юни 2013 в 09:22 6161 54

Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС
Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС

Нов цирк се разигра в началото на петъчното пленарно заседание. Главните действащи лица отново бяха депутатите на ГЕРБ.

Кворумът в пленарна зала днес беше под въпрос заради вчерашната декларация от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че ще бойкотира работата на парламента заради "реваншисткото поведение на управляващите". До последната минута на процедурата по регистрация не беше ясно дали ще се регистрират нужните 121 депутати, които да осигурят кворум.

"Г-н Борисов, българският народ Ви гледа и не правите добро впечатление. Поведението в залата ми напомня на деца в детската градина", предупреди председателят на НС Михаил Миков.

Въпреки вчерашните заявки от страна на ГЕРБ днес бившите управляващи отчетоха присъствие и за заседанието се регистрираха общо 181 депутати. Веднага след това обаче народните представители на ГЕРБ напуснаха залата.

Минути по-късно Красимир Велчев, Лъчезар Иванов и Димитър Главчев се качиха на балконите, за да наблюдават пленарното заседание.

По-рано пред bTV Цецка Цачева тактично отклони въпроса дали ГЕРБ ще продължават да получават заплата, ако откажат да се явяват в пленарна зала. Опонентът й Мая Манолова, която е и зам.-председател на НС, заяви, че обичайната практика на бившите управляващи е да се регистрират в началото на заседанията, "за да им тече надникът", а после "тръгвали да обикалят из коридорите".

Първа точка от програмата на парламента днес е второ четене на структурните промени в ДАНС.

Измененията, внесени от ДПС и "Коалиция за България", ще разпуснат Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и тя ще премина под шапката на Държавната агенция "Национална сигурност".

"Тъй като законът е изключително важен, предлагам хората, които са в конфликт на интереси, да го декларират. Или още по-добре - да последват добрия пример на тогова, който ни напусна преди малко", заяви в началото на дебата председателят на ДПС Лютви Местан, визирайки бившите управляващи. 

Част от депутатите на ГЕРБ се отправиха към близките заведения около парламента, предаде репортер на БГНЕС. Групата от отправилите се към близките заведения се водеше от бившите министри и смятани за най-лоялни на Бойко Борисов – Томислав Дончев, Ивайло Московски, Тотю Младенов и Вежди Рашидов.

Съгласно правилника на Народното събрание регистрацията на депутатите позволява те да получат заплата без да имат удръжки поради неприсъствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!