И Дейвид Камерън обвини "Хизбулла" за атентата в Бургас

Лъчезар Вълев 08 август 2012 в 08:11 1820 1

Бойко Борисов и Дейвид Камерън. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Бойко Борисов и Дейвид Камерън. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън се присъедини към тезата на Израел, че зад атаката в Бургас стои шиитската организация "Хизбулла".

Това стана ясно след срещата между него и българският премиер Бойко Борисов, който е на двудневно работно посещение в Лондон.

Борисов от своя страна заяви, че българските служби не разполагат с такава информация.

"Към този момент не сме получили такава конкретна информация. Аз помолих Дейвид да ми я предоставя, ако я има, защото това са тежки обвинения. В случая имаме прекрасно запазена глава, ДНК профил, изведен по абсолютно най-добрия начин и пръстови отпечатъци. И никъде по света не излиза в масивите кой е този човек", коментира българският премиер.

След срещата си с Дейвид Камерън Борисов каза, че Британските служби отдавна са оценили работата на българските много високо

"Заедно с г-н Борисов работим много тясно в рамките на Европейския съюз за свободни пазари, строга финансова дисциплина и по отношение на търговията с наши партньори извън Съюза", коментира след срещата Камерън.

Борисов съобщи, че по време на разговорите двамата са обсъдили и бъдещето на европейските проекти, които да осигурят диверсификация на доставките на газ за България. Той посочи, че британският му колега е дискутирал този въпрос и с азербайджанския президент Алиев в Лондон.

"Бритиш Петролиум" биха работили по проекта "НАБУКО-ЗАПАД", ако той е икономически ефективен, казва българският министър-председател.

"Работим активно по „Южен поток”. В края на октомври вече би трябвало да има смесена компания. В същото време с Дейвид се разбрахме, заедно с президента Барозу, преди следващия Съвет да говорим по темата а „Набуко” – ще го има ли и, ако го има, ще може ли да стане тази връзка", заяви Борисов.

На срещата в Лондон е присъствал и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той обяви, че на срещата е била обсъдена и реализацията на проекта за създаване на интерконекторна връзка между България и Турция.

"С няколко компании от турска страна се водят разговори. Идеята е от турска страна този интерконектор да бъде построен от консорциум от частни компании, които ще бъдат лицензирани от турското законодателство. От българска страна това ще бъде „Булгартрансгаз”, каза Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови