„Имейл“, „онлайн“ и „кльомба“ влизат в българския правопис

Елица Мартинова 11 септември 2012 в 14:09 5598 2

Владко Мурдаров, Снимка: БГНЕС
Владко Мурдаров, Снимка: БГНЕС

„В новия правописен речник влизат около 10 хил. нови думи. В българския език почти не се създават нови думи, но за сметка на това взимаме много чужди, които са се наложили в езика ни“, заяви проф. Владко Мурдаров на пресконференция във вторник, на която бе представен новият официален правописен речник.

Той подчерта, че не става въпрос за чуждици, а за изцяло чужди думи, които нямат аналог в родния ни език.

На страниците на новия речник място са намерили и думи като „айпод“, „айпад“ и „таблет“.

Мурдаров уточни, че речникът е абсолютно нов, а не осъвременено издание на по-стар вариант. Той е официален, защото отразява най-пълно съвременните писмени норми.

Професорът подчерта, че много от правилата в последния официален речник от 2001 г. са разширени, като са добавени и нови принципи.

„Няма драстична промяна в досегашните правописни правила. Промените са в посока оптимизация на писмената практика. Нормите в речника няма да утежнят обучението на децата и да се отразят негативно на оценките им в училище“, успокои една от съавторките на изданието Руска Станчева.

Изданието съдържа над 90 хил. думи. Освен основната им форма, на страниците са поместени и техните производни и бройни форми.

Освен като правописен, речникът ще може да се ползва и като правоговорен, защото думите присъстват с книжовните си ударения.

Авторите са поместили и някои правила за оформяне на официален текст. В раздела „Слято и полуслято писане“ пък е обърнато внимание на правописа на сложните думи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови