Кабинетът прокарва отмяна на банковата тайна чрез закон

28 ноември 2012 в 13:55 1850 1

ДАНС. Снимка: Булфото
ДАНС. Снимка: Булфото

Банковата тайна в България може да отпадне, ако бъдат приети поправки в закона за мерките срещу изпиране на пари. Внесените от Министерския съвет текстове позволяват служители на ДАНС и АДФИ да проверяват банковите сметки на всеки без съдебно решение.

Промените вече бяха одобрени на първо четене в парламента. Предстои обсъждането им на второ четене в комисии и окончателното им гласуване в пленарна зала.

Един от текстовете гласи, че „Предоставянето на документи, сведения и друга информация не може да се отказва или ограничава по съображения за служебна, банкова или търговска тайна.”

Чрез закона се прокарва и задължение на банките да прилагат "особено наблюдение на всички сложни и необичайно големи операции", както и да събират информация "относно съществени елементи и размери на операции или сделки". Конкретика какво на практика означава това законът не дава.

БНБ и Асоциацията на банките в България са изпратили негативни становища за законопроекта. С тях обаче текстовете не са били обсъждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков