Кръчмари: По-сигурно място от заведенията в Студентски град няма

Вероника Шербанова 04 октомври 2012 в 13:10 3972 2

Депутатите въведоха ограничения за дискотеките в Студентски град.
Депутатите въведоха ограничения за дискотеките в Студентски град.

По-сигурно място от заведенията в Студентски град няма. Това заявиха днес собственици и наематели на заведения за хранене и развлечение на територията на Студентски град в София.

Те се обявиха против приетите на първо четене промени в Закона за висшето образование и Закона за здравето, според които дискотеки, ресторанти, клубове и игрални зали близо до общежитие може да има само при условие, че работното им време е до 22 часа. 

„В нито едно заведение не се допускат пияни хора и такива, които носят оръжия“, подчертаха те. По думите им във всяко заведение в Студентски град има охранител, а в дискотеките охраната се състои от по 10 момчета.

„В целия квартал работят около 200 момчета, завършили всякакви спортове, което е в пъти повече от полицаите, които следят за спазването на реда“, обясниха те.

Заведенията в студентското градче били и най-проверяваните в София. „Непрекъснато имаме проверки – от РИОКОЗ, от НАП, от митниците. Ние сме изрядни отвсякъде!“, категорични са те.

Собствениците и наемателите на заведения подчертаха, че дори с високите цени на алкохола в заведенията се грижат за студентите. Цените били възпиращи, защото младежите можели да си позволят да си поръчат само по няколко питиета. Без дискотеките и кръчмите те щели да си купуват алкохол от магазините, където е по-евтин, и да изпиват по-големи количества.

Ако заведенията бъдат затворени, това ще увеличи напрежението между студентите и ще ги направи по-агресивни, допълни Симеон Мотев – студент от УАСГ и председател на Домови съвет. „В общежитията непрекъснато се правят купони, но живеещите в блоковете студенти са толерантни, защото знаят, че след 22 часа купонджиите ще отидат на дискотека. Ако няма къде да отидат, самите общежития ще станат нещо смесено между дискотека и общежитие“, подчерта той.

По думите му другият вариант бил студентите да се забавляват в междублоковите пространства, където е тъмно е много по-опасно, отколкото в заведенията.

Мотев посочи, че нивото на сигурност в общежитията е изключително ниска. „Портиерът е само един. Той си стои на входа и няма как да знае какво се случва на петия етаж, например. Ако пък има нарушители, няма никакви права, с които да им попречи. В заведенията е много по-сигурно. Пък и там се социализираме, което е много важно и необходимо“, каза студентът.

Противниците на поправките в Закона за висшето образование подчертаха, че Студентски град е обикновен квартал на София, а не кампус. По тази причина затварянето на заведенията е дискриминиращо останалите жители, които са в пъти повече от студентите.

Вчера собствениците и наемателите на заведения обявиха, че с промените студентите ще остават гладни, тъй като били отрудени от учене от сутрин до мрак и затова се сещали за храна чак след 22 ч., а в общежитията им било забранено да си готвят.

Вместо вечерен час, собствениците на заведения предложиха да плащат за допълнителна частна охрана, изразяваща се в наемането на пет патрулни автомобила, които да пазят студентите от 22 ч. до 6 ч. Поискаха и увеличаване на броя на полицаите в Студентски град, както и ускоряване на общинския проект за изграждане на видеонаблюдение в квартала.

Те подчертаха, че с промените в закона срещу тях тенденциозно се нанася удар, без да знаят от кого и какви са причините за това.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews