Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Кунева: Коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС никога няма да направя

Елица Мартинова 28 октомври 2012 в 15:31 3210 4

Меглена Кунева обяви политическата платформа на
Меглена Кунева обяви политическата платформа на "Движени БГ", Снимка: Никола Ончев

„Движение БГ” ще се яви самостоятелно на парламентарните избори през 2013 г. При никакви обстоятелства ние няма да участваме в коалиции с ГЕРБ, БСП или ДПС. Поемам политически ангажимент, защото за мен казаната дума е хвърлен камък”.

Това заяви Меглена Кунева по време на втората софийска среща на симпатизантите на Движение "България на гражданите", на която новата политическа партия представи предизборната си платформа.

Икономика, образование, здравеопазване и администрация са основните приоритети в нея.

Членовете на партията обещаха до края на годината да изготвят и представят две стратегии - приоритетна програма и управленческа програма.

„Ние ще представим кратка и ясна програма, в която ще направим своите обещания. Заедно с нея, ще представим и управленческа стратегия, за да се види ясно как смятаме да постигнем целите си. Ние имаме ясна визия и знаем, че народът ще ни търси сметка”, заяви лидерът на партията Меглена Кунева.

Предизборната стратегия на „Движение БГ” се основава върху три основни стълба – граждански, икономически и стълб на целите в дългосрочен план.

За пореден път бившият еврокомисар Кунева подчерта, че основната цел на партията е да овласти народът.

„Нашата партия ще бъде платформа за гражданско участие във властта. „Движение БГ” ще бъде инструментът на гражданската власт”, заяви Кунева.

Тя посочи, че основното предимство на „Движение БГ” са експертните екипи на партията, които са в състояние да изготвят ясен план за справяне с финансовата криза.

Като икономически цели бяха посочени справянето с високата безработица, постигане на устойчив темп на икономически растеж и осигуряване на стабилна, предвидима среда за бизнеса.

Меглена Кунева и представителите на партията ù се обявиха „за” задълбочени реформи в съдебната система и прокуратурата.

„Трябва да бъде ясно кой за какво отговаря и да има прозрачно разпределение на отговорностите.  „Движение БГ” ще работи за промени, които да позволяват Висшият съдебен съвет да се избира само от съдии. Ние смятаме, че трябва да бъде премахната парламентарната квота при избор на съдии във ВСС”, обяви Кунева.

Тя подчерта, че ще работи за законов регламент, който да изчисти изборните списъци от „мъртви души” и да осигури бъдещ електронен вот в страната.

Речта си лидерът на „Движение БГ” завърши с обещание, че няма да влиза в коалиция с трите водещи партии в страната нито преди, нито след изборите.

Организаторите на втората партийна среща бяха предвидили и хумористична страна на събитието.

Преди официалната част символично бе открита "най-новата магистрала в България". Тя представляваше пано от колажи, показващи по саркастичен начин управлението на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews