Махат "Маймунарника" и "Веселото село" от Борисовата градина

Николаос Цитиридис 17 юли 2013 в 13:37 19267 29

Махат
Махат "Маймунарника" и "Веселото село" от Борисовата градина

Павилиони, рекламни съоръжения, както и популярните заведения "Маймунарка" и "Веселото село", са на път да бъдат премахнати от Борисовата градина.

Тези решения са вече предложени и ще бъдат гласувани този четвъртък от общинските съветници в София, като част от новия подробен устройствен план на столицата.

Той обхваща територията между булевардите Цариградско шосе, "Евлоги Георгиев" и "Пейо Яворов", както и основната алея, свързваща стадион "Васил Левски" и астрономическата обсерватория.

"В този периметър е предвидено да останат само двата ресторанта на езерото Ариана, един павилион на детската кръгова площадка в централната част на парка и няколко преместяеми обекта за продажба на сладоледи", обясни арх. Бойка Къдрева, шеф на дирекция "Териториално планиране" пред "Стандарт".

На мястото на два павильона за бързо хранене и напитки ще бъде издигнато ново заведение, което е близо до една от детски площадки в парка.

Причината за затварянето на двете емблематични заведения е "възстановяването на парковата среда на тяхното място", обясни Къдрева.

От 1 юли пък Столична община ще намали с 15% таксата за разполагане на маси и столове на заведенията на открито. Така квадратен метър тротоарна такса в централните столични квартали пада от 27 на 23 лв. на месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!