Майката на Мария: Подарихме я, имаме още 9 деца (снимки)

Вероника Шербанова 24 октомври 2013 в 15:28 20406 13

Един от братята и две от сестрите на Мария, Снимка: bTV
Един от братята и две от сестрите на Мария, Снимка: bTV

Подарихме детето в Гърция, защото нямахме пари да го гледаме. Това заяви майката на намерената в ромско семейство Мария. Семейството има общо между 7 и 10 деца, като самите те не знаят точно колко са.

Биологичните родители на 4-годишното русо момиченце, открито в ромски катун в Гърция, са Саша и Атанас Русеви, които живеят в старозагорското село Николаево, разкри журналистическо разследване на гръцка медия.

Саша разпознала детето си от снимките по телевизията. Когато видяла Мария, тя се разплакала и казала: „Това е нашата Мария“, разказа едно от децата в семейството. От снощи, когато видяла момиченцето по телевизията, жената „не е яла и е болна“.

Саша и Атанас Русеви са разпитани днес в районното полицейско управление в Гурково.

Майката е била в Гърция между 2008 и 2010 година. Мария е регистрирана при раждането си на 31 януари 2009 година. Предполага се, че през 2011 г. Саша се е върнала в България.

Подарих детето, когато беше на 7 месеца, защото нямах пари да го гледам, обясни майката пред БГНЕС. „Подарихме детето, без пари. Не съм взела пари. Нямаше с какво да го храня“, разказва Саша.

Според един от съседите й обаче тя споделила, че е получила 500 лева за момиченцето.

Един от братята на Мария – Исус, твърди, че майка му е разказвала, че не са имали пари да се приберат и затова са оставили момичето.

Саша посочи и че не знае със сигурност дали Мария е детето, което е оставила, но прилича на него.

Саша и Атанас имат между 7 и 10 деца. Самите те не са сигурни какъв е точният им брой. Пет от децата в семейството са бели и имат видима прилика с момиченцето, открито в Гърция. Семейството е много бедно и живее в една стая.

Историята на детето трогна Гърция, България и много други държави. Дни след намирането на малката Мария в катуна, бяха изказани различни догадки за произхода на детето. Версията за българския му произход бе една от водещите още от началото на разследването на гръцките власти.

Двамата роми, при които бе намерена Мария, първоначално твърдяха, че са нейни биологични родители. По-късно признаха, че детето им е било оставено от жена.

Доказано бе, че детето е било малтретирано. Психолозите, работили с него, описаха реакциите му “като на звяр”.

Двамата роми бяха обвинени в отвличане и в направа на фалшиви документи.

Снимката на момиченцето беше разпространена от организацията за закрила на детето „Детска усмивка“, за да се намерят биологичните му родители. До неделя в организацията са се обадили 8000 души, на сайта на „Детска усмивка“ са регистрирани над 200 000 посещения, а във Фейсбук страницата на организацията – 500 000.

Сред хората, потърсили организацията, има много семейства с изчезнали деца. Ние ще предадем цялата информация на полицията, обясни Панайотис Пардарис от „Детска усмивка“.

Има и гръцки родители на изчезнали деца, които са предоставили свои ДНК тестове, за да бъдат сравнение с резултатите на Мария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!