Миков: Трябва ли НС да спре да работи, ако няма ток? Отказът на ГЕРБ не е пречка

OFFNews 27 септември 2013 в 08:23 3145 12

Михаил Миков. Снимка: БГНЕС
Михаил Миков. Снимка: БГНЕС

Не знам дали народни представители на "Атака" ще дойдат днес на работа в парламента. От тяхна страна е отправено искане за оправдаване на отсъствията, но не е записано по каква причини. Доколкото разбрах от медиите, те са в Брюксел. Това не са ученици с бележка от родителите, за да обясняват къде ще ходят.

Това коментира председателят на парламента Михаил Миков пред Нова телевизия по повод пленарното заседание, на което днес трябва да бъде гласуван първият вот на недоверие към кабинета "Орешарски".

Миков потвърди, че ще поиска като първа точка в дневния ред да бъде вписано гласуването на собствената му оставка като парламентарен шеф. Тя бе поискана вчера от ГЕРБ с мотив, че председателят не успява да осигури нужния кворум за работа на Народното събрание.

Миков коментира, че не се притеснява да подложи на гласуване оставката си.

С тази процедура председателят ще се опита да накара ГЕРБ да влязат в залата и да се регистрират - нещо, което те отказаха да направят през предишните два дни заявявайки, че не е работа на опозицията да осигурява кворума и че така става видно, че кабинетът е заложник на "Атака".

Шефът на парламента отговори и как ще действа процедурно срещу отказа на ГЕРБ да се регистрират за заседанията. "Преди регистрацията ще броим присъстващите. А след нея - има и други методи за гласуване освен с електронната система. Ще ви задам метафоричен въпрос - трябва ли да спре работа Народното събрание, ако спре токът", попита Миков.

За дните, в които са били в залата, но не са се регистрирали през електронната система с картите си, депутатите от ГЕРБ няма да получат заплати, каза председателят на НС. Според него няма противоречие, че вчера въпреки това в пленарната зала бе отчетен кворум чрез ръчно преброяване от квесторите и заседание бе проведено. Въпросът дали ще се регистрират, за да им се начисляват заплати, си е проблем на ГЕРБ, смята Миков.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews