МВР кара безплатно коли на Гриша Ганчев

04 февруари 2013 в 09:26 5704 2

Great Wall
Great Wall

МВР измисли нов начин да получава скъпи вещи от бизнесмени, след като бяха забранени даренията от частни фирми за ведомството.

"Литекс Моторс" е дала на МВР да тества коли, произведени в завода в Ловеч. Това става ясно от отговорите на МВР и "Литекс Моторс" на въпроси на в. "Сега".

От МВР потвърдиха, че са получили автомобили по тази схема, но не уточниха нито броя им, нито колко време ги ползват. Идеята е колите да се тестват и след това институцията да реши дали да си купи от тях. "Колите най-вероятно ще останат за проби и през тази зима", обясниха пред "Сега" от Вътрешното министерство.

"Литекс Моторс" като национален производител на автомобили има практика да предоставя на частни лица, компании и държавни институции свои продукти за тестване за определен период от време. Целта на провеждането на тези тестове е уверяването на съответните лица и страни във високото качество на произвежданата и предлагана от българския автомобилен производител "Литекс Моторс" продукция", отговориха от компанията. Оттам също не пожелаха да уточнят колко и какви коли са предоставили на МВР.

На запитване на "Сега" по Закона за достъп до информация от МВР отговориха, че към момента не са купували коли от "Литекс Моторс", нито пък са обявявали обществена поръчка за доставка на автомобили, която да е спечелена от компанията. Според отговора министерството не е получавало и дарения от фирмата.

Заводът бе тържествено открит през февруари 2012 г. от премиера Бойко Борисов и Гриша Ганчев. Бизнесменът в момента се разследва за данъчни престъпления и закана за убийство срещу шефа на НАП Красимир Стефанов. Ганчев и синът му бяха задържани при операция "Захар" преди повече от година, но до момента няма повдигнати обвинения срещу тях.

След като през 2011 г. вътрешният министър забрани на частни лица и фирми да даряват МВР, ведомството измисли друг начин за получаване на облаги, като позволи държавни предприятия и общини да могат да даряват. За поредна година един от най-големите дарители на МВР остава фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), която е 100% негова собственост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews