Над 14 000 подписа за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина"

Вероника Шербанова 30 октомври 2012 в 10:08 1872 0

Ген. Васил Делов
Ген. Васил Делов

Инициативен комитет внесе във вторник подписка за удостояването на ген. Васил Делов с орден „Стара планина“, съобщи агенция „Фокус“.

Подписката беше предадена на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е и председател на Националния инициативен комитет за честванията на стогодишнината от Балканската война.

Инициативата за удостояване на ген. Васил Делов с орден „Стара планина“ са подкрепили повече от 14 000 души. 7136 от тях са от Кърджали. Подписите са събрани в рамките на четири дни – от вторник до събота миналата седмица.

По повод честванията от 100- годишнината от Балканската война ген. Васил Делов беше номиниран за почетен гражданин на град Кърджали.

На 21 октормври, когато протече гласуването на Общинския съвет на града, съветниците от ДПС бойкотираха решението на ГЕРБ и БСП като всички 22-ма души гласуваха “въздържал се”.

От ДПС заявиха, че имало подписка на 320 души, които били против военачалникът да бъде почетен гражданин на Кърджали – личността му не била “обединителна”. Подписалите се имали спомени от Балканската война и все още имали “незараснали рани”.

БСП и ГЕРБ веднага излязоха с протестни декларации, с които осъдиха отношението на ДПС към историческите факти.

Два дни по-късно ВМРО организира протест пред централата на ДПС в София с искането всички общински съветници на партията в Кърджали да подадат оставки.

От ПП ГЕРБ пък атакуваха решението на съветниците от ГЕРБ като обявиха, че започват събирането на подписи за удостояването посмъртно на ген. Васил Делов с орден „Стара планина“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews