Нов протест в защита на Гергана Червенкова (обновена)

Симона Костадинова 10 юли 2013 в 17:40 3596 0

Гергана Червенкова и семейството й
Гергана Червенкова и семейството й

Пореден протест в защита на Гери - българката, заплашена с екстрадиция в САЩ, тече от 17:30 пред зала „Универсиада“ в София. Около 50 души присъстват на демонстрацията.

Днешният протест е по-специален, защото на него ще присъства и самата Гергана Червенкова, която беше освободена под гаранция преди седмица. Датата и мястото на протеста не са избрани случайно. Днес е рожденият ден на Гергана, а зала „Универсиада“ е в съседство с Министерството на външните работи (МВнР).

Протестиращите първоначално се събраха пред "Универсиада", а след това заедно отидоха пред Външно министерство. Не се задържаха дълго там, защото имат разрешение за протест само пред залата. Служители от министерството излязоха при протестиращите и ги попитаха защо са там. Присъстващите обясниха целта си.

Червенкова се надява МВнР да ú помогне да представи доказателства за невинността си пред американската страна. В момента делото в САЩ срещу Гергана е замразено в очакване на решението на България дали да има екстрадиция. Поради това в момента тя реално няма как да се защити.

На демонстрацията са и децата на Червенкова, предаде репортер на OFFNews. Към скромния протест се присъединиха и хора, които случайно видяха групата и се поинтересуваха за какво е тя. Всички те й изпяха "Happy Birthday" за днешния паазник и й подариха букети с цветя.

Този път протестът не е фокусиран само в защита на Гери. Гражданите ще настояват и за отмяна на договора за екстрадиция между България и САЩ.Гергана каза още, че се надява протестът днес да помогне да бъде чута и молбата ú към българските институции.

Пред OFFNews Гергана Червенкова обясни, че на този етап анексирането на споразумението между двете страни няма как да ú помогне, но би прекратило възможността за други такива случаи. Защитниците на Гери смятат, че този договор не защитава обикновените граждани, а корпорации, които са пуснали корени и диктуват правилата в световната икономика.

От 16 до 19 юли, за когато е насрочено новото изслушване на делото срещу Червенкова, всеки ден ще има протести в нейна защита пред Съдебната палата.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews