Новите дрехи на НДК (снимки)

Нели Чолашка 21 ноември 2012 в 19:48 8024 1

LЕD-светлини ще красят НДК според повода.
LЕD-светлини ще красят НДК според повода.

От март тази година НДК има нов шеф - Ивайло Георгиев, който смени вечния директор на двореца Христо Друмев. Предшественикът му изкара 23 години на този пост.

След преобразуването на НДК от "творческо стопанско управление" в акционерно дружество Георгиев се е заел и със задачата да модернизира отвън и отвътре двореца на соца.

В момента се строи нов билетен център, който ще е в централното фоайе, а не отвън, както е сега.  Продажбата на билети вече ще става чрез електронна система и на монитори клиентите ще виждат местата в съответната зала, и разбира се, ще има опция онлайн продажба. В стария билетен център на НДК местата все още се отмятат в големи тефтери.

Новият билетен център ще е готов февруари следващата година. Амбицията на Ивайло Георгиев е НДК да продава билети за културни и спортни събития не само за София, но и за страната.

Призрачния и студен вид на сградата новият директор ще се опита да подобри с падащи LED-светлини по вертикалните панели на сградата. Те според него ще омекотят сградата.

Когато няма събития и официални поводи, НДК ще свети в бяло. При събития ще е осветен в синьо или червено. А в дни на национални празници и при други поводи, ще бъдат спускани светлинни знамена - българският трибагреник и знамена на други държави в зависимост от конкретно събитие или повод.

На плочките пред централния вход на НДК ще има алея на славата - звезди с имената на известни български и чужди артисти, които са имали участия в двореца. В централното фоайе пък ще бъде поставено табло със снимки и плакати от концертите в двореца.

Работи се и по нова "навигационна" система в НДК - табели, които да помагат на посетителите да не се загубят, което въобще не е факт в момента.

Предвидено е поставяне на мрежа от указателни табели и екрани, и ново обозначаване на всички зали. В НДК има близо 80 произведения на изкуството, до които ще бъдат поставени табели с историята им.

Малцина знаят например, че скулптурата в централното фоайе "Майка България" е на Димитър Бойков. При разчистването на останките от търговския център "Пасажа" е открита металопластика на Боян Радославов ("Пасажът" отново ще се превърне в търговски център).

Георгиев иска в НДК, близо до новия билетен център, да се изгради Национален информационен център за културно-историческия туризъм в България. Той ще предлага информация,  интерактивна културно-историческа карта и 3-D макети, организиране на групови и индивидуални туристически маршрути.

Кино "Люмиер" ще бъде цифровизирано. Сега техниката там е аналогова от 8о-те години. Интересен парадокс при фестивала "Киномания" е, че НДК взима филмите на цифрови копия, след което ги праща в Киноцентъра в Бояна и оттам ги връщат на ленти, за да могат да ги покажат в кино "Люмиер".

Тоалетните в двореца вече са безплатни. Преди това имаше вход 50 ст.

Очаквайте интервю с новия директор на НДК Ивайло Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки