НЗОК обеща нова методика за медицинските изделия до края на август

Вероника Шербанова 29 юли 2013 в 18:20 1513 0

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

До края на август ще бъде изработена нова методика за договаряне на цените на медицинските изделия, след като досегашната беше отменена. Това реши на днешното си заседание Надзорният съвет на Здравната каса.

След завършването на новата методика тя ще бъде предложена за одобрение и се очаква да бъде приета до края на годината.

Досегащната методика беше официално спряна с решение на Надзорния съвет. Причината е, че на този етап няма как да се отменят или да се променят отделни текстове от методиката, каквато е препоръката на Комисията за защита на конкуренцията, обясниха от НЗОК.

Според спорната методика НЗОК заплаща най-евтиното изделие в определена група. Пациентът няма право да избере друго медицинско изделие и да доплати разликата. В случай, че не желае заплащаното от Касата изделие или то не е подходящо за него, той трябва да покрие цялата сума за желаният от него консуматив.

Срещу методиката за договаряне на публичните средства, с които се заплащат медицинските изделия като стави, изкуствени сърдечни клапи, консумативи за ин витро процедури и др., се обявиха пациентските организации.

Производители и търговци подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията.

През май КЗК обяви, че методиката ограничава конкуренцията между производителите на медицински изделия и лишава от избор пациентите, поради което препоръча на НЗОК да промени методиката или да я отмени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови