Отново ще има мъртви души в избирателните списъци

Нели Чолашка 03 април 2013 в 12:21 1763 0

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

И на престоящите парламентарни избори на 12 май ще има мъртви души в списъците.

Преди референдума за бъдещето на ядрената енергетика в България от февруари тази година стана ясно, че има разминаване от близо 800 хил. души между избирателните списъци на ГРАО и данните на НСИ.

Министърът на регионалното развитие по това време Лиляна Павлова, под чиято шапка е ГРАО, обясни, че повече от тези 800 хил. души са пълнолетни хора в чужбина с постоянен адрес в България. 

По закон не можем да ги извадим от избирателните списъци, обясни тогава Лиляна Павлова.

Нейната наследница на поста - служебният министър Екатерина Захариева обясни същото след правителственото заседание днес.

Също като Павлова тя обясни, че преброяването и регистрите на ГРАО са съвсем различни регистри и в тях информацията се събира по различен начин.

По закон общините и ГРАО работят само с официални документи - акт за раждане и смъртен акт, обясни Захариева.

Тя уточни, че ГРАО е потърсила информация за 650 души от списъците, които са на възраст над 100 години, от Националния осигурителен институт (НОИ) и от МВР.

НОИ са отговорили, че имат информация за 438 души, от които 279 получават пенсия, а 159 - не получават. Тези 159 най-вероятно са починали, каза Захариева. От МВР все още се чакат данни.

От вчера на сайта на ГРАО всеки може да провери дали е в списъците и къде има право да гласува.

6 956 890 е броят на хората, включени в избирателните списъци, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

За разкриване на секции в чужбина са нужни 100 предварителни заявления, напомни служебният премиер и външен министър Марин Райков.

Той се оплака, че българи зад граница му пращали петиции с молба за разкриване на секция в града, в който живеят, вместо да вложат усилия в събирането на предварителни заявления.

За изборите в чужбина, за които предварително бяха заделени 550 хил. лв., ще бъдат отпуснати още 160 хил. лв., уточни Райков.

Според него така ще бъде осигурен "минимумът на минимума" за провеждане на изборите в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков