Парламентът наложи мораториум върху строежите по Черноморието

Елица Мартинова 11 юли 2013 в 12:56 3047 4

Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара
Плаж на Южното Черноморие, недалеч от с. Варвара

Мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти на териториите на устройствени зони "А" и "Б" по Закона за устройство на Черномонрското крайбрежие наложиха днес депутатите в парламента.

Измененията са внесени от лидера на левицата Сергей Станишев и колегата му Димчо Михалевски. Левицата внесе подобен законопроект още по време на 41-вото Народно събрание, но мнозинството на ГЕРБ отхвърли идеята.

Извън обсега на забраната остават случаите, които касаят инфраструктурни обекти с местно и национално значение.

Мораториумът ще бъде в сила за една година, считано от обнародването на решението в Държавен вестник.

С решението си НС задължи изпълнителната власт незабавно да изпълни вменените й от закона задължения, да разпореди преки геодезични измервания и да изработи специализирани карти на територията на крайбрежните плажни ивици.

Мораториумът налага и започване на процедура по създаване на национален парк "Българско Черноморие". Решението предвижда екоминистерството да направи проучване и в срок до 1 година да предложи новата защитена територия.

"Целта на внесения проект е осигуряване опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и възпроизводството на биоразнообразието на живата природа, предвидено в Конституцията. Причина за предлагания проект са и зачестилите случаи на незаконно строителство в зоната на Черноморското крайбрежие, които са в резултат на бездействието и неизпълнение на задълженията на органи на изпълнителната власт по опазване на околната среда", гласи мотивацията на вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков