Пилоти на протест заради българин, осъден на 123 г. затвор в Гърция

Юлиан Христов 09 януари 2013 в 09:13 1317 0

Янко Стоименов. Снимка: bTV
Янко Стоименов. Снимка: bTV

Пилоти и стюардеси се събират на протест пред гръцкото посолство тази сутрин от 10 до 11 часа в подкрепа на българския авиатор.

През април Янко Стоименов беше осъден на 123 г. затвор от гръцкия съд на 19 декември миналата година заради самолетна катастрофа край Атина през 2005 година.

От Съюз на транспортните синдикати в България изразяват несъгласие с криминализирането на авиационните произшествия. Преди този процес в Кипър е проведено подобно дело, в което съдът е оправдал четирима души, сочени за отговорни при друга катастрофа. 

В случая с българския пилот са осъдени още и генералният директор на авиокомпанията „Хелиос” Димитрис Пандазис, оперативният директор Георгиос Кикидис и както и механикът Алън Ъруин. Четиримата бяха обявени за виновни за катастрофа край Атина на 14 август 2005 г., при която загиват всички 121 човека на борда на "Боинг 737" на кипърската авиокомпания, където българинът е главен пилот. Според обвинението пилотите са били некомпетентни, а преди излитане са поставили превключвателя за херметизация на ръчен режим, а не на автоматичен.

Това е довело до трагедията, а за четиримата подсъдими се твърди, че поради небрежност са допуснали тези пилоти да управляват самолета. Във фаталния ден Стоименов си е бил вкъщи, а не на борда на "Боинг"-а. Той твърди, че самолетът и преди е правил проблеми с херметизацията.

Експертите са категорични, че превключвателят е бил в автоматичен режим и отхвърлят версията за грешка на пилотите. Докладът им на практика разбива цялата теория на обвинението в Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови