Полицията задържа пет ученички, заплашвали с бомба

Юлиан Христов 04 декември 2012 в 11:41 911 0

Бомба се взриви пред чейнд бюро. Снимка: БГНЕС, архив
Бомба се взриви пред чейнд бюро. Снимка: БГНЕС, архив

Пет момичета бяха задържани от полицията за това, че подали сигнал за взривно устройство в 94-оучилище в София, съобщиха от МВР. 

Около 13.00 часа вчера 18-годишната В.Н. от София и четири нейни непълнолетни приятелки подали няколко сигнала на телефон 112 за поставена бомба в училище в кв. „Христо Ботев”. 

Полицаи от Първо районно управление предприели издирване и установили подателките на лъжливите сигнали. Те са разпитани пред инспектор от Детска педагогическа стая и предадени на родител. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура и В.Н. е привлечена като обвиняем по чл. 326 от НК. От МВР напомнят, че глобата за хората подали неверни сигнали на телефон 112 е между 10 и 20 хиляди лева.

След вълната от телефонни заплахи, която заля столицата, полицията задържа 12 момчета. Тогава само в за ден в София имаше 9 обаждания за бомба в различни училища. Учениците, които са на възраст между 13 и 18 години, са автори на 7 от фалшивите бомбени заплахи подадени до момента. Те звънели от собствените си мобилни телефони, които се водят на родителите им, от телефони на съученици или от улични телефони, които обаче също лесно могат да бъдат проследени.

В полицията телефонните хулигани обяснили, че са се обадили с фалшиви бомбени заплахи, защото не им се стои в училище или за да изпъкнат пред съучениците си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови