Празнуваме Гергьовден и празника на армията (снимки)

Юлиан Христов 06 май 2012 в 08:39 7592 0

Парад на Гергьовден. Снимка: Сергей Антонов
Парад на Гергьовден. Снимка: Сергей Антонов

На 6 май - Гергьовден, отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Традицията в деня на Свети Георги Победоносец да почитаме своите воини датира още от 1880 година, като е прекъсната през 1946-а и отново възстановена през 1993-а.
И тази година официалните тържествата ще започнат с водосвет на знамената-светини и бойните знамена на площад "Александър Невски" пред Паметника на Незнайния войн, а час по-късно на площад "Княз Александър I Батенберг" ще се проведе и тържественият военен парад.
За първи път тази година парадът в столицата ще премине в обратна посока. Причината е, че трябва да се спази традицията да маршируващите да се равняват надясно, като така отдават чест на висшите държавници. Досега парадът минаваше в обратна посока, тъй като военните дълги години отдаваха чест на държавниците, разположени на трибуната на мавзолея на Георги Димитров.
6-ти май е денят на Св. Георги - покровител на овчарите и стадата. Според преданията той е римски войник, роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия.
По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан. Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявява за християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Тялото на свети Георги е погребано в Лида.
Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews