Президентът насрочи изборите за 12 май

Юлиан Христов 28 февруари 2013 в 10:09 4501 23

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори ще се проведат на 12 май. 

Това обяви от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към нацията.

Държавният глава обоснова решението си с това, че изборите не могат да бъдат насрочени на светли християнски празници като Цветница и Великден, които трябва да обединяват, а не да разединяват гражданите.

Гражданите ни подадоха ръка, нека я поемем. Искат да знаят повече и институциите да работят за тях. Хората имат своите съзнателни искания.

Това каза в обръщението си към нацията президентът Росен Плевнелиев.

Проблемът на държавата не е в улицата, а в неефективните институции и ниското доверие към тях. 

"Вие вече променихте България. Правителството не просто подаде оставка – вие променихте дневния ред", обърна се към гражданите президентът.

Президентът каза, че обществото има очаквания към своите управляващи. Той посочи приоритетите  по които трябва да работи новото 42 Народно събрание.

Това са антимонополно законодателство, преструктуриране на енергетиката, либеразлизация на вътрешните доставките на ток и европейски правила за избор на доставчик, защита за битовия потребител. Според Плевнелиев трябва да бъдат решени проблемите на младите семейства и тези с младежката безработица. Той смята, че е важно да се строи инфраструктура, но "по-важно е какво се случва днес в българското училище, каква компетентност получава българското поколение". "А те гледат какво ние правим, как го правим", каза Плевнелиев.

Той призова политиците в следващото Народно събрание да намерят решения на острите социални проблеми, както и приемането на спешни мерки за конкурентна работна среда, за заетост, за подобряване на бизнес средата, за подкрепа на малките и средни предприятия. "Защото те създават работните места и доходи, а не политиците", каза Плевнелиев.

Поемете ясни ангажименти и дайте реални обещания на хората. Толкова е просто, допълни президентът и уточни, че от това, какви лица ще влязат в новия парламент зависи дали напрежението в обществото ще стихне.

"Нека да се променим и адаптираме към новата реалност  Ако искаш да промениш един закон, обоснови се публично, а не прави поправки в последния момент", каза Плевнелиев. 

По думите на президента хората на улицата показали, че искат да ги управляват почтени хора, които да не ги крадат и лъжат. "Хората имат своите съзнателни искания. Все по-големи групи граждани обличат протестите си в искания към институциите. Това е новото, това е и различното и ние нямаме право да го пренебрегваме", каза президентът, като уточни, че има искания, които са противоречиви. Той посочи исканията за национализация на електроразпределителните дружества, докато в същото време гражданите нямат доверие на държавата. 

"Хората се борят срещу монополите, посочиха ги като основен враг. Монополите са символ за задкулисие в политиката, в икономиката, в съдебната система. Хората от това негодуват – от липсата на справедливост и от задкулисието", каза президентът.

Плевнелиев каза, че протестиращите са искали и парламентът да работи до края на мандата си, докато не приеме промени в някои фундаментални закони. "Вярвам, че е правилно за България важните закони да бъдат направени от нов парламент с висока степен на доверие", коментира той. Президентът обаче смята, че това Народно събрание все още може да направи някои промени. "Добре е сегашното Народно събрание да приеме промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Обмислете внимателно възможността за промени в Закона за държавния бюджет и Закона за социалното осигуряване. Сегашното правителство в оставка ще продължи да си върши работата. ДКЕВР ще продължи да върши работата си. Институциите ще продължат да работят", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Предстои скоро да бъде създадено служебното правителство, което да гарантира плавния преход към следващ кабинет. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Граждански борд за честни избори ще бъде създаден към служебното правителство, подчерта президентът. Ключовата дума за този период е стабилност, смята Плевнелиев.

„Важно е какво се случва в българското училище – какво възпитание получава бъдещото поколение на България. Това поколение гледа от нас какво правим”, посочи Плевнелиев.

Той се обърна към политиците: „Поемете ясни ангажименти в предизборната кампания, дайте реални обещания и ги изпълнете. От това какви лица ще влязат в следващия парламент зависи дали очакванията на гражданите ще бъдат напразни. Нека се адаптираме към новата реалност. Нека новият парламент да е публичен и открит. Ако искаш да приемеш един закон – обоснови се публично, с обществено обсъждане”.

„Трябва морал, трябва и електронно правителство. Твърдо съм решен в моя мандат то да заработи ефективно. Електронното правителство ще даде възможност за електронно гласуване, тогава няма да има мъртви души в избирателните списъци”, заяви Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки