Протестите продължават и днес

Елица Мартинова 26 февруари 2013 в 08:27 1794 2

Протестите в София. Снимка:Сергей Антонов
Протестите в София. Снимка:Сергей Антонов

Вече трета седмица протестите срещу монополите в страната продължават.

Очаква се днес по улиците да излязат жителите на София, Пловдив и Варна.

В столицата хората по традиция се събират в 17 ч. на Орлов мост, като не е ясно дали днес ще блокират кръстовището. Началният час на демонстрациите във Варна е 18 ч., а сборният пункт – пред сградата на общината. Пловдивчани пък ще се съберат в 17 ч. пред сградата на EVN.

Вече 16-и ден продължава недоволството на хората. В понеделник протестите преминаха сравнително мирно.

Над 1000 души се събраха в София и Варна, а в Пловдив протестиращите бяха няколкостотин.

В столицата хората блокираха парламента с желанието да попречат на депутатите да се разпуснат в края на седмицата. Болшинството от демонстрантите настояват за програмен кабинет и запазване мандата на Народното събрание.

Протестиращите в Пловдив пък се обявиха срещу кмета на града си – Иван Тотев.

Същите са исканията и на бунта във Варна, макар че в понеделник кметът Кирил Йорданов отказа да подаде оставка с мотива, че 70 000 избиратели са му гласували доверие. Варненци се заканват, че ако Йорданов не чуе исканията им, 70 000 души ще се съберат пред общината и ще го принудят да напусне.

Успоредно с протеста срещу монополите в София ще се проведе и шествие против унищожаването на Национален парк Пирин, организирано от коалиция "За да остане природа в България". Хората ще се съберат около пешеходната зона на бул. "Витоша" и шествието ще завърши пред Министерски съвет. Организаторите на демонстрацията се приетсняват, че екоминистърът в оставка Нона Караджова може да одобри решението на Висшия експертен екологичен съвет, който на 19 февруари узакони заграбените територии в Национален парк Пирин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки