Райчинов: Като видях проектобюджета на НЗОК, помислих, че Дянков се е върнал

Вероника Шербанова 21 октомври 2013 в 13:21 2251 1

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: БГНЕС

Когато видях проекта за бюджет на Здравната каса, си помислих, че може междувременно да са уволнили финансовия министър Петър Чобанов и на негово място тайно да са върнали Симеон Дянков.

Това заяви пред Дарик председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Ако сега бюджетът на Касата не бъде актуализиран, от 15 ноември лекарите ще трябва да започнат да обслужват само спешни случаи. При това тази мярка ще се приеме от солидарност към болниците, посочи Райчинов.

След като болниците бяха орязани с 20% за септември, работещите в тях лекари няма да си получат заплатите. Ако няма актуализация за тази година, лекарите ще останат без заплати и без възможност да работят, коментира Райчинов.

Това ще ни върне към онова време, в което болният трябваше да си носи всичко – лекарствата, храната и т.н., категоричен е Райчинов.

В същото време стана ясно, че Българският лекарски съюз иска общата част на Националния рамков договор да се договаря веднъж на три години, а ежегодно да се актуализират само цените и обемите.

Лекарите искат още при всяко посещение при лекар да се заплаща такса от 1% от минималната работна заплата, а за болничен престой пациентите да плащат по 2%. За да се върне тази практика, трябва да се подготвят законови промени, казаха специалистите.

Лекарите поискаха и да отпадне задължението на личните лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки