Референдум за изчистване на властта от ДС искат протестиращите

16 октомври 2013 в 13:30 3967 8

Цветозар Вълков (вдясно) с пионерска връзка при протеста срещу честването на Людмила Живкова в СУ миналата година
Цветозар Вълков (вдясно) с пионерска връзка при протеста срещу честването на Людмила Живкова в СУ миналата година

Искане за национален референдум по темата за Държавна сигурност внесе днес в деловодството на парламента инициативен комитет от представители на протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Въпросът, който протестиращите предложиха за исканото национално допитване, е дали да се забрани достъпът до класифицирана информация и участието в управлението на държавните и местните власти на служители и агенти на бившата Държавна сигурност.

В следващите три месеца протестиращите ще събират нужните за приемането на искането поне 200 000 подписа, обявиха те пред БНТ. В този период демонстрантите планират да подложат на широк обществен дебат темата за присъствието на бившите служители на комунистическия репресивен апарат и обучавани в КГБ агенти в сферата на държавната власт, на икономиката и енергетиката.

"Искаме да се случи операция "Чисти ръце". Този референдум е първа стъпка от "Чисти ръце". Без да се ограничат служителите на Държавна сигурност от високите постове в сектор "Енергетика" и сектор "Сигурност", този преход ще продължи да става по този порочен начин. Агентите, които са много услужливи към олигархията - искаме да прекъснем тази връзка между олигархия и държавна власт", заяви председателят на инициативния комитет Цветозар Вълков.

Преди седмица, малко след като реши на практика да остави Делян Пеевски в парламента, Конституционният съд взе решение, че бивши служители и агенти на ДС могат да участват в ръководството на обществените медии. Искането бе внесено от депутати от БСП и ДПС, сред които лидерът на левицата Сергей Станишев, по време на предишния парламент.

Малко по-рано Младен Червеняков от БСП и група депутати от левицата и Атака внесоха законопроект за връщане на чадъра над бившите агенти на ДС, назначени на ръководни длъжности във военното разузнаване след 1990 г.

Преди това кабинетът Орешарски назначи за шеф на Държавна агенция "Архиви" бившия шеф на архива на МВР Иван Комитски, който лично е подписвал унищожаване на досиета на бивши сътрудници на ДС.

Сред първите заявки на настоящия кабинет бе и реабилитиране на посланиците в чужбина, бивши служители на ДС, които бяха отстранени от ГЕРБ. Тази идея лансира външният министър Кристиан Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша