Шефът на СДВР: При сблъсъците имаше и полицейско насилие

Нели Чолашка 27 юли 2013 в 12:44 3228 7

Ивайло Спиридонов, шеф на СДВР. Снимка: БГНЕС
Ивайло Спиридонов, шеф на СДВР. Снимка: БГНЕС

"Не са давани указания за употреба на насилие спрямо протестиращите, които блокираха сградата на Народното събрание на 23 срещу 24 юли юли. Всички видяха обаче кадри с извършено насилие от страна на полицаи".

Това обяви шефът на СДВР Ивайло Спиридонов. Той участва днес в извънредната сесия на Столичния общински съвет (СОС) с точка единствена - сигурността на града.

Такива служители, които са си превишили правата, ще носят отговорност за това, обеща шефът на столичната полиция.

По данни на СДВР в нощта на сблъсъците са пострадали 18 протестиращи и 8 полицаи, а от началото на протестите са задържани общо 214 души предимно за установяване на самоличността им.

По отношение на указанията, които са давани на полицаите, Спиридонов посочи, че са дадени единствено две указания - чрез избутване на протестиращите да бъде осигурен периметър за преминаване на автобуса с народни представители и за осигуряване на периметър около 03.30 ч. за изкарване на народните представители от сградата на парламента.

"Имаше депутати от парламентарни групи, които отказаха в 03.30 ч. да се включат в извеждането от блокираната сграда на парламента. Като причина посочиха, че не искат да се возят едните депутати с другите в един автобус", разказа още шефът на СДВР.

Той лично е влязъл в сградата на Народното събрание на 23 юли към 3.30 часа, отишъл е при депутатите в стаите на парламентарните им групи и им е обяснил, че е създаден организация по извеждането им.

„Ние хеликоптер ли трябва да дадем?”, попита директорът на СДВР.

Столичната полиция разполагала с много факти от 40-тия ден на протестите, които говорят за организираност.

„Всички видяхме колоездачи, които щтъкаха до Министерски съвет и призоваваха хората да отиват бързо при Народното събрание”, уточни Спиридонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews