Шефът на ВКС очаква справедлив евродоклад

Борислава Славова 28 юни 2012 в 15:02 1671 1

Лазар Груев. Снимка: БГНЕС
Лазар Груев. Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев очаква предстоящият европейски доклад за състоянието на вътрешния ред и правосъдието в България да бъде справедлив. Груев изрази това становище пред журналисти след среща с президента Росен Плевнелиев.

Според Груев докладът трябва да отрази свършеното от съдилищата в периода 2007 г. -  до сега.

Според него броят на оправдателните присъди не би имал отрицателен ефект върху доклада, тъй като те съставляват едва 3% от всички присъди в страната.

Председателят на ВКС и президентът Плевнелиев обсъдиха и ветото върху закона за съдебната власт. Груев изрази мнение, че е необходимо парламентът да приеме работещ модел за кариерното развитие на магистратите.

При президентът днес да обсъдят пробемите в съдебната система бяха и главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Президентът е споделил пред Вечлев, че има още какво да се направи по отношение на корупцията. . „Президентът сподели критични бележки за противодействието на корупцията, но и аз бях достатъчно самокритичен по този въпрос”, каза Велчев и призна, че наистина има какво още да се иска в тази посока.

"През тези години за мен остана в тайна механизмът, по който Европейската комисия избираше делата, които да контролира", каза Велчев в коментар за механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Двамата са говорили за това, че близките месеци ще бъдат решаващи за съдбата на механизма. Борис Велчев съобщи, че много му се иска каквото и да се случи с механизма той да е ясен по отношение на това как избира делата, които трябва да бъдат следени. "Във всяка една държава винаги ще има едни 15 – 20 дела, по които се очакват проблеми. Ако по тях ще оценяваме другите 260 000, по които се работи системно, това ми се струва леко несправедливо", посочи той.

Според председателя на Върховния административен съд Георги Колев сега приетите правила за избор на членове на ВСС дават достатъчно гаранции за прозрачност на процедурата. По отношение на възможностите за кариерно развитие на магистратите, Колев изрази мнение, че работата на магистратите във Висшия съдебен съвет трябва да се отчита при обсъждането на възможностите за бъдещото им професионално израстване.

Следващият главен прокурор на Републиката трябва да притежава високи професионални и морални качества, беше подчертано по време на срещите на президента с Лазар Груев и Георги Колев. Президентът и председателите на ВКС и ВАС бяха единодушни, че няма вероятност сегашният състав на Висшия съдебен съвет да избере следващия главен прокурор, а заложените в Закона за съдебната власт срокове дават достатъчно гаранции за прозрачност на процедурата по избора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews