Станишев: Орешарски е символ на нарастващите доходи

29 май 2013 в 09:51 2070 5

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

2/3 от българските граждани гласуваха за промяна. Днес, не само икономиката, заетостта, доходите са смазани, но самата българска държава е тежко разградена. Защото държавата беше окупирана и употребена за лични интереси, дори прищявки. Хората очакват управление, а не сеир или диктат. Искат да видят в българското правителство хора, за които властта е средство за постигане на конкретни управленски цели, а не цел на съществуването и смисъл на живота, и още по-малко - постигането на лична облага и лични амбиции. Хората очакват министрите да са хора с биография и да представят страната позитивно.

Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев преди гласуването на кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер. 

Станишев направи кратка биографична справка за Орешарски, като подчерта, че това е човекът, при когото е извършена една от най-големите реформи със създаването на НАП и повишаването на събираемостта на данъците, което поставило България в челната десятка на държавите реформатори.  

"Г-н Орешарски е сдържан спокоен, диалогичен и екипен човек. За един държавник е важно да не се приема на сериозно, да не смята, че светът започва с него и свършва с него, че той е слънцето, което огрява за всички. Слава Богу, г-н Орешарски е имунизиран от това", каза Станишев.

Той обясни, че в периода на настъпващата криза 2008-2009 година, благодарение на Орешарски, правителството съставило антикризисен план, с който е запазило финансовата стабилност. "Г-н Орешарски е символ на предсказуема държавна политика, на привличането на чужди инвестиции и създаването на заетост. Той е символ на нарастващите доходи на гражданите, като финансов министър.

Според Станишев Орешарски е "лъч на надежда", че ще има "компетентен човек, който ще спре рекета върху средния и дребен бизнес, тормозът, да върне доверието в институциите, че работят за хората". 

"България ще бъде в сигурни ръце на изграден държавник, при който общият интерес ще бъде водещ", каза още лидерът на социалистите.

За състава на новия кабинет депутатите регистрираха необходимия кворум с подкрепата на един глас от "Атака". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки