Цар Освободител не е захвърлен, сменят крака на коня му (снимки)

Нели Чолашка 08 октомври 2012 в 17:44 4398 9

Паметникът ще се върне пред парламента до края на годината. Снимка:Сергей Антонов
Паметникът ще се върне пред парламента до края на годината. Снимка:Сергей Антонов

Паметникът на Цар Освободител се реставрира в работилницата на скулптора Марин Марков в кв. Требич, където се изработват и реставрират и много други паметници.

OFFNews.bg. посети мястото, на което се работи по реновирането на монумента, след като проф. Велислав Минеков обяви в неделя на пресконференция на "Движение България на гражданите", че паметникът се реставрира в "селски двор" и е изоставен сред боклуци. 

 „Демонтираният паметник на Цар Освободител се намира в един селски двор – от едната му страна колят прасе, а от другата тенекеджия си изчуква колата. Паметникът е абсолютно зарязан, а около него е абсолютна кочина. Това е обидно и унизяващо за самия монумент”, обяви Минеков, който също е скулптор.

Екипът ни не видя нищо от описания от Минеков пейзаж. Паметникът на Цар Освободител беше в центъра на халето към работилницата, което е на открито и по него се работеше. 

Бяхме спрели работа за две седмици, защото екипът беше в чужбина, но ще сме готови до два месеца преди да стане много студено, обясни Марин Марков. Теренът в промишлената зона на Требич е негова собственост и той работи там от години. 

На посещение днес в работилницата беше дошла делегация от Македония, за да инспектира как върви работата по скулптури, поръчани за театъра в Скопие. 

На въпрос как ще коментира изнесената от Минеков информация, Марков каза, че не желае да му отговоря. "Не мисля, че е професионална завист, на какво да ми завижда, на многото работа ли", коментира още скулпторът.

Реставрацията на паметника на Цар Освободител се подготвя от 2008 г., обясни за OFFNews.bg арх. Любомир Петров, ръководител на екипа по реставрацията. Тя се финансира изцяло от руската фондация "Поколение", която плаща за възстановяването на паметници, свързани с Русия, по цял свят.

Относно твърденията на Минеков, че сумата от 1.2 млн. лв. е раздута, арх. Петров обяви, че тя вероятно няма да стигне, защото непрекъснато се появявали неочаквани трудности около обновяването на монумента. Оказало се например, че качеството на отливката на уникалните бронзови пластики е много лошо.

Екипът на Марин Марков ще изработи нова конструкция от неръждаема стомана, както и нови крака за коня, тъй като старите са се пропукали и са опасни. Старите ще отидат в Музея на София.

Паметникът на Цар Освободител беше демонтиран на 5 септември. Идеята е да бъде почистен, възстановен и поставен отново до 3 март 2013 г., когато ще се честват 135 години от Освобождението на България от османско владичество. Скулпторът Марков обещава това да стане три месеца по-рано преди големите студове.

По договор неговата фирма трябва да монтира обратно паметника пред сградата на парламента.

Паметникът е дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки и официално е открит през 1907 г.  Изпълнението му е възложено на Дзоки, след като той печели конкурс, обявен в края на 19 век. Тогава той е много млад и става известен именно след паметника на Цар Освободител.

Монументът е ремонтиран за първи път през 1937 година, когато се появили пукнатини на краката на коня и последно през 1944 година, след като бомба е паднала в близост до паметника. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки