Цацаров отказа да върне Полфрийман в Австралия

OFFNews 09 юли 2013 в 11:16 4249 7

Джок Полфрийман. Снимка: БГНЕС, архив
Джок Полфрийман. Снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е отказал на австралийските власти трансфера на Джок Антъни Полфрийман, който излежава у нас присъда за убийство. 

Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на 20-годишния студент Андрей Монов - син на депутата от БСП Христо Монов.  През 2007 г. той наръга младежа с 30-сантиметров нож близо до църквата „Св. Неделя" в София. Тогава бе ранен и Антоан Захариев - приятел на убития студент. Полфрийман и защитата му твърдяха пред българския съд, че той опитал да защити двама роми, нападнати от компанията на Андрей Монов. Австралиецът бе осъден освен на 20 г. затвор и да плати 400 000 лв. на родителите на убития и 50 000 лв. на пострадалия Антоан Захариев.

Понастоящем австралиецът е изтърпял 5 години и 10 месеца от общото наказание в български затвор. Искането за трансфера е дошло от департамента на главния прокурор на Австралийския съюз, с което се предлага младежът да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание там.

Съобразно Конвенцията за трансфер на осъдени лица и НПК, трансферът е правна възможност, а компетентен да вземе решение по такова искане е главният прокурор, съобщават от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Цацаров обаче е приел, че австралиецът е изтърпял минимален размер от наказанието, а през това време е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти. 

По тази причина трансферът на Джок Полфрийман в Австралия е отказан, съобщават от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови