Трето уволнение за два месеца в министерството на Найденов

04 февруари 2013 в 18:52 2806 0

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Благоевград Иван Гергов е подал молба за освобождаване от длъжност. С това евфемистично съобщение агенцията по горите (ИАГ) оповести уволнението на горския директор. До провеждането на конкурс за нов директор длъжността му ще изпълнява Стоян Ковачев от Държавното горско стопанство в Сандански.

Днешното решение за отстраняването на Гергов е дошло след разговор с новия изпълнителен директор на агенцията Красимир Каменов по повод „създалото се напрежение в региона“.

Уволнението е свързано с отворено писмо на бизнесмен от Благоевград от края на миналата година, в което Гергов беше обвинен в рекет. Веселин Камбуров, собственик на фирмите „Върбица лес груп“ и „Пирин лес груп“, обяви, че е системно изнудван от горския директор, след констатирано от РДГ – Благоевград нарушение на фирмата. Заради нарушението бил отнет дневникът с превозни билети за дървесина на фирмата. Бизнесменът твърди, че за да си го върне, трябвало да плати 10 хиляди лева персонално на директора. След това той бил изнудван неколкократно и му дал още 7500 лева.

„След първоначалното плащане през месец август 2012, аз неколкократно съм плащал по няколко хиляди лева общо около 7500 (седем хиляди и петстотин) лева, като г-н Гергов продължава да ме изнудва и да ми иска още и още пари , и ме заплашва ,че ще ме доведе до фалит, ще спре работата ми, ако не продължа да плащам, заплаши ме, че ще заведе дело за кражба на около 4000 куб.м. дървесина, която дървесина е постъпила в склада ми, но за която дървесина билетите са у него като гаранция за взаимоотношенията ни. От тези билети е видно, че имам произход на дървесината, с което мога да докажа, че от различни горски стопанства и частни фирми съм закупил над 30 000 куб.м. дървесина, но тези билети са у него и не зная дали умишлено не ги е унищожил, тъй-като вече му заявих, че няма да плащам повече никакви пари“. Това пишеше в отвореното писмо на бизнесмена до министъра на земеделието Мирослав Найденов, премиера Бойко Борисов и прокуратурата.

От агенцията по горите днес отказаха коментар по случая. Малко преди съобщението им бе разпространена информацията, че уволнението било по повод сигнал към парламентарната комисия на Яне Янев (за разследване на сигнали за корупция по високите етажи на властта).

По повод уволнението Янев даде похвали Найденов: „Надявам се и други министри да действат като Мирослав Найденов и без колебание да се разделят с хора, уличени в корупция. Недопустимо е да бъдат рекетирани индустриалци, дървопреработвателни и дърводобивни фирми, системно да се злоупотребява с власт и да се осъществява търговия с влияние безскрупулно, арогантно и нагло, както бе станало в Регионалната дирекция по горите – Благоевград”.

Самият Гергов пред в. Струма заяви, че не е знаел за уволнението си и няма представа за мотивите. От горската агенция не дадоха информация дали прокуратурата ще обърне внимание на случая.

Това е третото уволнение в горската агенция, подчинена на земеделския министър Мирослав Найденов. Първото беше през декември, когато бе уволнен началникът в дирекция "Инвентаризация и промени в горските територии" Георги Котарев. Той бе отстранен, след като природозащитници разкриха, че в услуга на фирма "Витоша ски" чрез промени в кадастралните карти морени и пасища на Витоша са били превърнати в ски писти. Според екоактивистите, Котарев не е бил персонално виновен за машинацията, но Найденов мотивира уволнението с "цялостното напрежение около работата на отдела".

През януари, след скандала с продадените дюни в Несебър Найденов махна и изпълнителния директор на агенцията Бисер Дачев. Принудителната оставка отново бе мотивирана не с конкретно провинение, а с "цялостно напрежение" - Дачев бил добър експерт, но за тази позиция трябвал човек с повече качества, коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови