В новата ГЕРБ ще е като в "Мюзик айдъл"

22 август 2013 в 08:53 4625 21

Мирослав Найденов. Снимка: Сергей Антонов
Мирослав Найденов. Снимка: Сергей Антонов

"Всички членове на бъдещата формация на отцепниците от ГЕРБ ще гласуват в интернет по важни въпроси. Гласовете ще се следят в реално време като в "Мюзик айдъл", обяви пред "24 часа" бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който ще прави нова партия от отцепници от ГЕРБ.

Очаква се новата партия да бъде учредена на 22 септември в НДК

"Партията ни дори ще кандидатства за членство в Европейската народна партия (ЕНП)", обяви Найденов.

Новата формация ще копира в някои отношения структурата на ГЕРБ. В партията на Бойко Борисов има Старейшини, а в новата партия ще има клуб на опитните, наречен Ветерани.

В клуба на Ветераните ще са Найденов, ексдепутатът Емил Димитров - Емо Фаса и още петима политици.

Оперативното ръководство обаче няма да има лидер, а Управителен съвет от 9 или 11 души. 

Ловешката, благоевградската, хасковската и старозагорската структура на ГЕРБ се вливат при нас, твърди Найденов.

"Даваме път на младите. Ние, които сме участвали по какъвто и да е начин в управлението, занапред декларираме, че няма да участваме в изпълнителната власт", коментира днес пред БНР Емо Фаса.

Той обясни, че абревиатурата на новата формация ще бъде обявена на 31-ви август и няма да има нищо общо с наименованието на ГЕРБ.

На въпрос дали партията ще се готви за избори и би ли водила разговори с ГЕРБ, той отговори: "Можем да водим диалог със всеки, когато той е на основата на принципи и на това, че България трябва да бъде водена от експерти, а не от партийци.

В ГЕРБ имаше много експерти, които бяха потискани и не им беше даван път за развитие. Те ще бъдат при нас. По всяко време сме готови за избори. Това са структури, които са участвали в няколко поредни избори и за тях е рутинно като организация.

Може би най-удачно е изборите да бъдат през май, от гледна точка на това, че идва тежка зима и едно ново правителство на прага на тежката зима би било недобро за държавата.

Хубаво е, че ГЕРБ влезе в парламента и вече се държи като опозиция. При всички положения присъствието му е по-полезно, отколкото отсъствието".

Емил Димитров обяви още, че имената на членовете на новия проект, които в момента са в ГЕРБ, се пазят в тайна заради страх от репресии.

"Това са едни типични следизборни процеси. Разцеплението на парламентарна група по принцип не би трябвало да означава разцепление в партията. До този момент не виждам политически идеи или мисия в този проект, ще изчакаме да видим декларацията", коментира пред БНР по повод създаването на нова формация от бивши ГЕРБери социологът Румяна Бъчварова (беше шеф на кабинета на Бойко Борисов). 

Според нея проектът на Емил Димитров и Мирослав Найденов е опит да се формира електорален субект, а не толкова политически.

"При ГЕРБ има изключително ясна идентификация на лидера и самата формация. Групата, която в момента говори за новия проект, не се е отличавала с нови политически идеи, така че по-скоро е една форма за отстояване на лични позиции, лично самочувствие, личен реванш, отколкото сериозен политически проект", уточни социологът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков