Електронните спортове също пострадаха от новия вирус, но виждат шанс за развитие

OFFNews 16 март 2020 в 09:48 1593 0

Противно на очакванията, че няма да бъдат засегнати от вълната отменени състезания, електронните спортове също станаха жертва на мерките срещу новия коронавирус.

Първи пострада турнирът CS IEM Katowice 2020, където 11 000 фенове не бяха допуснати до зала "Сподек" в Катовице и гледаха напрегнатите двубои по "Каунтър Страйк" на монитори в баровете, което вече също е невъзможно.

Следващото голямо отменено състезание беше Dota 2 ESL One Los Angeles 2020. Организаторите там до последно се надяваха да не бъдат застигнати от коронавируса. Китайските отбори пристигнаха в САЩ две седмици по-рано и бяха поставени под карантина.

Те избраха да отидат в Европа да се готвят, но изведнъж се оказаха в центъра на новото огнище на вируса и съответно попаднаха под забраната за влизане в САЩ от Европа. Някои обаче виждат в новата ситуация възможност за развитие.

"Класическият спорт умира, но ние се въздигаме. Следващите шест месеца ще е възможно всичко да стане онлайн", коментира в Туитър Джейк "SirActionSlacks" Канър, водеща фигура в компанията Moonduck Studios, която организира главните събития в Dota.

Думите му звучат самонадеяно, но казаното съвсем не е лишено от здрав разум. В момента няма футбол с изключение на Русия, спрени са НБА, НХЛ, Олимпиадата и Евро 2020 са под въпрос. Така единствено на линия е киберспорта, който може и без физически зрители. Днес например тръгва онлайн турнира ESL Pro League с участието на 24-те най-добри отбора, които ще се борят за лъвския пай от награден фонд от 750 000 долара.

Тъй като се очаква коронавирусът да отшуми през лятото, киберспортистите разполагат с ограничено време да запълнят вакуума и да покажат, че имат място на олимпийските игри в Париж през 2024 година, каквито индикации има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки