Първа победа за Нургюл Салимова в Турнира на претендентките

OFFNews 08 април 2024 в 07:37 1433 0

Нургюл Салимова

Снимка Архив

Нургюл Салимова

Нургюл Салимова постигна първа победа на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

В четвъртия кръг на надпреварата българката спечели с белите фигури срещу индийката Хумпи Конеру. По този начин 20-годишната Салимова събра актив от 2 точки след една победа, две ремита и една загуба, които и отреждат разделяне на третото място в класирането.

37-годишната Конеру се свлече в дъното с 1,5 точки.

За младата звезда на българския шахмат успехът е много престижен, тъй като нейната съперничка в днешния ден завоюва званието гросмайстор още на 15 години. Освен това Конеру е втората жена, преминала границата от 2600 ЕЛО след унгарката Юдит Полгар, както е и световна шампионка в ускорения шахмат за 2019 година.

В дебюта Салимова и Конеру разиграха Каталонско начало, като петата в световната ранглиста индийка опита да бъде максимално агресивна. Цената за ранната и атака обаче бе невъзможността да осъществи рокада и така царят на черните остана в средата на дъската.

Салимова успя да парира много лесно опитите за атака на Конеру, а до 20-ия ход играта вървеше много бавно. Така и двете шахматистки бяха принудени да изиграят следващите 20 хода с по по-малко от пет минути за мислене. Неочаквано, много по-неопитната Салимова игра много по-добре. Българката постоянно намираше най-точните ходове, докато Конеру беше тази, която правеше грешки.

На 40-ия ход финалистката от последното издание на Световната купа Салимова имаше категорично по-добра позиция, която превърна в победа на 62-рия ход. Конеру нямаше никакви надежди за победа, но до последно търсеше варианти, чрез които да се пребори за четвъртото си поредно реми в Торонто.

Останалите три партии при дамите в четвъртия кръг на турнира завършиха с ремита.

В понеделник предстои първият почивен ден за шахматистките, а надпреварата продължава във вторник с петия кръг. В него Салимова ще бъде с черните фигури срещу китайката Тан Чжони. 32-годишната Чжони е 16-ата световна шампионка в историята на женския шах, като държеше титлата между 2017 и 2018 година.

В класирането с 3 точки води Тан Чжони, следвана от рускинята Александра Горячкина с 2,5. След това са индийката Вайшали Рамешбабу, рускинята Катерина Лагно и Салимова с по 2 точки. В дъното с по 1,5 точки са Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

Победителката в турнира ще спечели правото да играе в мач за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки