Рали Дакар 2021: какво се случи в етап 5

Пореден нов лидер в класа на мотоциклетите, статукво при автомобилите

Христомир Николов 08 януари 2021 в 12:13 3334 0

Петият етап на рали Дакар 2021 определено бе най-тежкия до момента. Отсечката от Рияд до Ал Кязума, с дължина от 456 км, предложи трудна навигация, тежки дюни и още по-тежки каменисти терени. Това, естествено, доведе до някои размествания в класиранията на отделните класове, но без да се отнася за автомобилите и камионите, където сме свидетели на тежко статукво, въпреки някои малки изненади.

Една от изненадите бе първата етапна победа на Жиниел Де Вилиерс при автомобилите. Южноафриканският пилот на Toyota и шампион от рали "Дакар" през 2009 година, в последните години не блести особено в светлината на прожекторите, макар винаги да е в топ 10, а нерядко и на подиума. Във вчерашния ден, обаче, Де Вилиерс си спретна страхотен дуел със сънародника си Браян Барагванат (Century) и направи показно, какво е десетилетия опит.

Етапната победа на Жиниел Де Вилиерс му позволи да се изкачи с цели 10 позиции в генералното класиране, където вече е на 12-о място. Пилотът на Toyota, обаче изостава с почти два часа от лидера при автомобилите. А такъв, за пореден ден е Стефан Петерханзел, който финишира трети в Ал Кязума и увеличи аванса си пред Насър Ал Атия на 6 минути. Пилотът на Mini X-Raid се опитва да подобри собствения си рекорд и да вземе своята 14-титла и 8-а с автомобил. Но съперникът му от Toyota няма да се даде в оставащите 7 етапа.

Доста неприятно се развиха нещата за друг пилот на Toyota – дебютантът Хенк Латеган. Южноафриканецът се движеше доста добре в първите отсечки, но още в първата част на етап 5 рали Дакар приключи за него по доста стресиращ начин, след зловеща катастрофа. Латеган бе откаран в болница в Рияд, където бяха установени фрактури на гръбнака. Навигаторът му Брет Къмингс се отърва без наранявания.

При мотоциклетите, за пети пореден ден имаме нов водача в генералното класиране. Този път, късметът се усмихна на Кевин Бенавидес, който спечели отсечката с точно минута пред съотборника си в Honda Начо Корнейо. Така, Бенавидес измести от челото Ксавие Де Султре (Yamaha, 6-и за деня) и има аванс от 2 минути и половина във временната подредба. Корнейо пък допълва челната тройка, с 3:42 минути изоставане от съотборника си.

За поредна година, нещата изглеждат предрешени в класа на камионите, където Камаз много вероятно ще вземе титлата и от рали Дакар 2021, наред с десетките други. Макар от МаЗ да се опитват да дадат отпор на "братовчедите", липсата на тим лидера Вязович веднага се усети.

Дмитри Сотников спечели 5 от 5 етапа до момента, а втори в генералното класиране е съотборникът му в Камаз Антон Шибалов, който се движи с половин час изоставане. Третият при тежкотоварните - Мартин Мацик с Iveco е на над 50 минути зад водача.

Николас Кавилясо удържа лидерството в класа на ATV-четириколките, след като взе етапна победа, а същото стори и Чалеко Лопез в категорията на SSV-бъгитата. И докато Кавилясо увеличи аванса си на над 23 минути пред сънародника си от Аржентина Мануел Андужар, то Лопез е малко по-притиснат от поляка Арон Дозмала и американеца Оустин Джоунс, които са съответно на 9 и 11 минути зад него.

В паралелното Dakar Classic французинът Марк Дутон с бъги Sunhill продължава да е уверен лидер, след като спечели пети пореден етап.

Днешният шести ден отвежда кервана на рали Дакар 2021 в Ха'ил, където утре пилотите ще се отдадат на заслужен почивен ден, а механиците ще прекарат тежки часове в подготовката на машините за втората седмица на пустинния маратон. Преди това, обаче, в менюто са 448 километра срещу хронометъра, гарнирани с изобилно количество пясък и дюни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков