Руският информатор на УАДА: Путин знаеше всичко за допинга

OFFNews 30 януари 2018 в 13:42 25082 0

Бившият ръководител на московската антидопингова лаборатория и информатор на УАДА по безпрецедентния скандал с руските спортисти по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 година Григорий Родченков намеси и името на президента на страната Владимир Путин.

През декември м.г. от МОК обявиха, че няма доказателства за евентуална санкция на Путин за подмяната на допинг проби, но Родченко няма съмнения, че всичко е ставало със заповед от най-високо място.

"Виталий Мутко (б.р. вицепремиер и бивш министър на спорта) ми е казвал, че Путин знае много детайли, включително и моето име. На практика е знаел всичко. Аз се отчитах за дейноста си през Юрий Нагорни, той на Мутко, а Мутко през Путин. Президентът искаше да знае всичко, просто такъв му е подходът. "Кажете какъв проблем имате и ще направим всичко за решението му". Путин не може да отрече това", казва Родченков в последното си интервю.

Според него скандалът не е променил отношението към употребата на допинг в Русия.

"Манталитетът си остана същия. Манталитет на лъжи, мамене на системата и отрицание. Сега върви някаква пропаганда, че руските спортисти са най-чистите в света. Всички чиновници, които бяха въвлечение в този процес на лъжи, си останаха на местата, спортистите също не са наказани. Спортистите си мълчат, защото ще се простят с хубавия живот. Ще трябва да връщат медалите, колите, апартаментите, които държавата им е дала. Русия си е допингова страна", казва още бившият шеф на лабораторията в Москва.

Той споделя също, че не се срамува от действията си.

"Не ме е срам. Казвам истината. Оказа се, че тези събития от спорта повлияха на политиката и историята. Успехът в Сочи направи Путин по-агресивен. Русия е страна без морал и срам. За съжаление и аз съм руснак", завършва Родченков в разговора с немския журналист Хайо Зепелт, който направи първия пробив в разкриването на допинг аферите в Русия още през 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки