Убити и ранени след нападение във Вюрцбург: какви са мотивите на извършителя?

DW 26 юни 2021 в 10:33 5354 0

Снимка Getty images

Трима души бяха убити снощи при нападение с нож в германския град Вюрцбург. Петима са тежко ранени. Какви са мотивите на 24-годишния извършител? DW търси отговорите на тези въпроси,

24-годишен мъж от Сомалия нападна с нож няколко човека в центъра на баварския град Вюцбург снощи. Трима бяха убити, а поне петима - тежко ранени. Властите все още разследват мотивите на извършителя. Работи се по няколко версии, сред които психично заболяване и ислямистки мотиви.

Извършителят и жертвите не са се познавали

Според информацията дотук извършителят и жертвите не са се познавали. Сред ранените е малко момче, чийто баща е починал вследствие на нападението. Пред "Майн Пост" баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви, че повечето от жертвите са жени. Но извършителят вероятно е нападал безразборно. Херман сподели още, че граждани са препречвали пътя на нападателя и по този начин са спасили човешки животни. По-късно полицейските служители са успели след целенасочен изстрел в бедрото да неутрализират и арестуват мъжа, извършил нападенията.

Психически проблеми и викове "Бог е велик!"

24-годишният мъж живее във Вюрцбург от 2015 година. Последно е пребивавал в приют за бездомни. През последните няколко месеца е бил агресивен, психичното му състояние е будило тревога. Само преди няколко дни той принудително е бил вкаран в психиатрично заведение. Според свидетели по време на нападенията той е викал "Аллах Акбар" ("Бог е велик"). Обкръжението на мъжа се проверява, но засега според полицията няма информация за други извършители.

Генералното консулство на България в Мюнхен съобщи, че няма данни за пострадали българи при нападението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews