Българи са заразени с COVID-19 в германска кланица, Външно министерство няма данни

OFFNews 10 май 2020 в 16:57 3734 0

Министерство на външните работи няма информация за заразени българи в кланица в град Косфелд, Западна Германия, тъй като законът за защита на личните данни в страната не позволява на властите да оповестяват нито имена, нито националност, съобщи БНР. Информацията е от консулската ни служба във Франкфурт. 

Германски медии съобщиха за ново огнище на зараза в Косфелд, според публикациите инфектирани са предимно българи, румънци и поляци.

В четвъртък 200 от служителите на кланицата Вестфлайш в Косфелд са били тествани за коронавирус. 151 от тях имат позитивен резултат, а 13 са настанени в болница с умерени симптоми, останалите са в изолация.

Кланицата в Косфелд, град недалеч от Мюнстер в провинция Северен Рейн-Вестфалия, е затворена до второ нареждане.

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман твърди, че заразените са предимно работници от България и Румъния, а като възможна причина за разпространението на вируса той посочи тесните квартири, в които спят по много хора.

В края на април беше открито друго огнище в месопреработвателен завод в южния щат Баден-Вюртенберг, където заразени бяха около 200 чуждестранни работници.

Между 17 и 20 хиляди работници във всички 35 кланици в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат тествани за коронавирус, допълни регионалният здравен министър.

Заради големият брой заразени в кланицата в Косфелд, провинцията стана първата, която да задейства така наречения „спешен механизъм“ за забавяне на отхлабването на мерките до 18 май. В повечето части на Германия мерките се отхлабват от утре.

Спешният механизъм цели да ограничи разпространение на вируса локално и се задейства, когато има заразени над 50 души на 100 000 население. Заразите в Косфелд в момента са 61 души на 100 000 души население.

Въпреки отложеното отваряне на икономиката, училищата и детските градини в Косфелд ще отворят както беше планирано от утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови