България и още 4 страни се споразумяха с ЕК за вноса на украинско зърно

OFFNews 28 април 2023 в 21:51 1663 1

Домбровскис

Снимка БГНЕС

Валдис Домбровскис

Европейската комисия е постигнала принципна договореност за възобновяване на транзита на украинско зърно през петте държави от ЕС, включително България, които бяха наложили ограничения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия въведоха мерките, като се позоваха на опасения, че украинското зърно, предназначено за износ в други страни, се е озовало на местните пазари, което е довело до намаляване на цените за местните земеделски производители.

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис съобщи в Туитър, че изпълнителният орган на ЕС е постигнал "принципно споразумение" с петте държави, "за да отговори на опасенията както на земеделските стопани в съседните държави от ЕС, така и на Украйна".

Домбровскис допълни, че споразумението включва "защитни мерки" за четири продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Той не предостави повече подробности за мерките.

Сделката включва и пакет от мерки за подпомагане на местните земеделски стопани на стойност 100 млн. евро, каза Домбровскис.

През 2022 г. ЕС временно преустанови вносните мита, за да позволи на Украйна - един от най-големите производители на зърно в света, по-добър достъп до световните пазари, след като Русия окупира черноморските пристанища на страната, припомня ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков