Британски министър подаде оставка заради пътувалия въпреки забраната съветник

OFFNews 26 май 2020 в 13:32 3097 0

Министър в британското правителство подаде оставка заради разразилия се скандал с пътуване на съветник на премиера Борис Джонсън въпреки забраната за това заради пандемията.

Дъглас Рос се оттегля след изявление на главния съветник Доминик Къмингс, в което обясни случилото се, но не се извини. Той смята, че е имало основателна причина за пътуването и че не е нарушил закона.

"Приветствам изявлението, което изясни въпроса, но остават аспекти от обяснението, с които не съм съгласен", каза министърът за Шотландия Рос. По-рано премиерът Джонсън защити съветника си - който е наричан "главният архитект на Брекзит" - и отказа да го освободи.

Рос обясни, че се оттегля, защото "по-голямата част от хората" не приемат обяснението на Къмингс за пътуването му от Лондон до Дърам. Съветникът пропътувал 400-те км през март, за да посети родителите си. По същото време съпругата му е диагностицирана с COVID-19. Съветникът обяснил, че ходил до Дърам, за да е сигурен, че ще има кой да се грижи за 4-годишното му дете.

Правителствената пресслужба съобщи, че премиерът Джонсън благодари на Рос "за неговата служба на правителството и съжалява за решението му да се оттегли".

Дъглас Рос подкрепи Борис Джонсън за лидер на торите и не е един от враждебните към начина му на управление на правителството. Затова тази оставка се възприема като удар и може да е сигнал за по-голямо недоволство в партията, отбелязва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови