ЕК ще представи докладите за върховенството на закона през септември

Георги Ангелов 26 май 2020 в 17:01 2888 1

Снимка Lukasz Kobus, EC - Audiovisual Service

Марош Шефчович

Европейската комисия запазва намерението си през септември да представи докладите за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС, съобщи зам.-председателят на комисията Марош Шефчович след видеоконференция на министрите по европейските въпроси.

ЕК разговаря с държавите и съгласува с тях подготовката на докладите, поясни той. По неговите думи наесен германското председателство на Съвета на ЕС ще постави докладите на обсъждане в търсене на общ подход срещу предизвикателствата и за споделяне на опит в тяхното преодоляване.

Докладите за върховенство на закона бяха въведени през юли миналата година. Комисията реши да създаде цикъл за преглед на принципите на правовата държава, включващ годишен доклад за върховенството на закона, който обхваща всички държави членки на ЕС. Тази допълнителна система ще спомогне за ранно откриване на възникващи проблеми в областта на върховенството на закона, където и да се появят, гласи съобщението на ЕК. Годишният доклад следва да бъде съпроводен от целенасочени последващи действия на Парламента и на Съвета. Комисията ще предприеме стратегически подход към производствата за установяване на нарушение, като завежда дела пред Съда на Европейския съюз.

Шефчович съобщи, че се очаква също на 18 юни Европейският съвет да се произнесе по новото предложение на ЕК за многогодишния европейски бюджет, който ще включва и фонд за възстановяване от пандемията от Ковид-19. По неговите думи половината държави от ЕС настояват за бързи решения.

Хърватският държавен секретар Андрея Згомбич от името на председателството на ЕС отбеляза, че някои държави искат незабавен достъп до средствата от бъдещия фонд. Според нея всички в ЕС отчитат нуждата от постигане на бързо споразумение за общия бюджет. Тя добави, че днес министрите са разговаряли за съгласуваността в отмяната на мерките, въведени за пресичане на разпространението на заразата.

Досега ЕК е приела 290 решения, свързани с новата криза, съобщи Шефчович. Той добави, че по обща оценка епидемичната обстановка в ЕС се подобрява и европейските държави очакват пътуванията през вътрешните граници да бъдат възобновени при първа възможност. Имаме нужда от бързо политическо споразумение за бюджета, добави зам.-председателят на ЕК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

1

Нострадамус

26.05 2020 в 19:43

За сведение на борисоФ:
Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води.
„Наказателната процедура е за това, че сме Откраднали милиони, но не сме построили на много места пречиствателни станции.